Preţul alimentelor se va micşora cu 15 %, iar evaziunea fiscală se va diminua

de L.D.    |    24 Iul 2012   •   17:18
Preţul alimentelor se va micşora cu 15 %, iar evaziunea fiscală se va diminua Foto: sfatulparintilor.ro
Preţul alimentelor de bază va scădea cu 15% datorită reducerii TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de bază. De asemenea, evaziunea fiscală se va diminua, potrivit reprezentanţilor patronatelor din domeniu, scrie Mediafax.

"Un prim efect ar fi creşterea încasărilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscală la pâine de la 60%, cât este în prezent, la 15-20%", a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan din industria panificaţiei.
   
El a adăugat că preţurile alimentelor de bază, printre care şi pâinea, se vor micşora cu 15%.
   
"Dacă la 1 ianuarie 2012 scade TVA cu 15%, vom cumpăra în acea zi pâinie cu 15% mai ieftină faţă de cea cumpărată cu o zi înainte", a spus preşedintele Rompan.
   
Şi Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, crede că preţurile la mâncare vor scădea.
   
"La aplicarea TVA, preţurile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scădea cu 15%. Cu ceva vreme înainte de aplicare se va opri creşterea preţulurilor, după care acestea vor scădea", a spus Minea.
   
El crede, de asemenea, că reducerea TVA va determina scăderea evaziunii fiscale.
   
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că în proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază.

x close