El a adăugat că în sectorul cărnii, 60-70% din necesarul pentru consum şi prelucrare este acoperit din importuri, iar industria zahărului depinde de asemenea de livrările din import. Procesatorii susţin că o creştere a preţurilor este justificată de faptul că o parte a materiei prime folosite în industria alimentară este importată, iar concurenţa firmelor europene este tot mai dură. Şi ponderea tot mai mare a pieţei negre contribuie la creşterea preţurilor produselor alimentare în perioada următoare.
?Importurile se fac în euro şi, dacă acesta a crescut, s-au majorat şi preţurile. În industria cărnii, importurile de materie primă au crescut în primele şase luni ale acestui an cu peste 100%. În plus, avem presiune uriaşă din partea industriei alimentare europene care caută pieţe de desfacere, iar românul este renumit pentru că mănâncă mult şi prost?, a spus Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
Reprezentanţii federaţiilor din agricultură declarau în urmă cu două săptămâni că la sfîrşitul acestui an, cel mai mult vor creşte preţurile la carnea de porc şi la pâine, cu 20-30%, respectiv cu 20-25%.
Antena 3
Ştiri video recomandate