Antena 3 CNN Actualitate DNA: Olguţa Vasilescu, acuzată de spălare de bani. Primarul Craiovei: Mă aștept la ce e mai rău

DNA: Olguţa Vasilescu, acuzată de spălare de bani. Primarul Craiovei: Mă aștept la ce e mai rău

DNA: Olguţa Vasilescu, acuzată de spălare de bani. Primarul Craiovei: Mă aștept la ce e mai rău
de M.Z.    |    30 Mai 2016   •   13:43

Procurorii DNA au extins cercetările în cazul Liei Olguţa Vasilescu. Aceasta este acuzată şi de spălare de bani, pe lângă corupţie şi luare de mită. Primarul Craiovei a fost chemat luni la audieri, de altfel la exact două luni de la reţinere. La rândul ei, Olguţa Vasilescu spune că este nevinovată şi face acuzaţii grave la adresa procurorilor DNA şi magistraţilor de la CSM pe care îi acuză că fabrică dosare şi se implică în campania electorală. Mai mult, aceasta spune că adversarii politici s-au plimbat pe la uşile votanţilor şi le-au spus că ea nu va mai putea candida. 
 

UPDATE 13.43 - Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpaţii: 

VASILESCU LIA OLGUŢA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârşirii unei noi infracțiuni de spălare a banilor, 
PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani, 
POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor. 

În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani (VASILESCU LIA OLGUŢA), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (PREDA RADU COSMIN) şi patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanța prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

În cadrul „donațiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 12.48 - Lia Olguța Vasilescu a anunțat, luni, la ieșirea de la DNA, că procurorii au extins urmărirea penală și pentru alte fapte în dosarul ei, precum spălarea de bani.

În același dosar, s-a mai început urmărirea penală față de Radu Cosmin Preda, administrator public al Craiovei, pentru noi infracțiuni de instigare la spălare de bani, precum și față de Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru o nouă infracțiune de spălare a banilor.

"Este o extindere pentru alte fapte: spălare de bani", a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Candidata PSD la Primăria Craiovei a spus că este victima unei ”campanii”, venite tocmai pentru a nu câștiga primăria.

”Eu înțeleg că Olguța Vasilescu nu are voie să câștige Primăria Craiova, că PSD nu are voie să câștige primăria Craiova”, a spus Vasilescu.

”În secolul al XXI-lea, un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru că a îndrăznit să vopsească niște fațade în orașul său", a continuat primarul suspendat din Craiova.

Lia Olguța Vasilescu a fost reţinută de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzată de patru infracţiuni de luare de mită, obţinerea foloase necuvenite şi spălare de bani. 

În acelaşi dosar sunt cercetaţi sub control judiciar şi Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit.

Procurorii DNA susţin că edilul Craiovei ar fi obligat mai mulţi oameni de afaceri să-i sponsorizeze campania electorală în 2012. 

Mai mult, anchetatorii o acuză şi că ar fi cerut bani firmelor care aveau lucrări cu municipalitatea pentru a le permite accesul la contracte avantajoase.  


Lia Olguţa Vasilescu, campanie electorală cu cântec

Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de procurori că s-a folosit de poziţia de vicepreşedinte al organizaţiei judetene a PSD, pentru a influenţa mai mulţi afacerişti să facă sponsorizări în campania electorală din 2012. 

””Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei”, se arată în comunicatul DNA.


Primarul Craiovei, acuzat pentru mită de peste 500.000 de lei

Primarul Craiovei ar fi luat şi peste 500.000 de lei mită de la mai mulţi afacerişti care aveau contracte pentru lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri. 

”În cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, potrivit DNA.

Avocatul primarului municipiului Craiova spune însă că ar fi vorba despre un şantaj.

Liderul PSD este acuzat că ar fi săvărşit în total opt infracţiuni de luare de mită, spălare de bani şi folosire de influenţă, potrivit DNA. 


Acuzațiile aduse de DNA Liei Olguța Vasilescu

- luare de mită (4 infracțiuni)
- folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni)
- spălare de bani

În același dosar, au fost puși sub control judiciar administratorului public al Craiovei şi reprezentantul al unei asociații non profit, pentru complicitate la luare de mită.

----------------------------

Știrea inițială 11.54

Primarul suspendat al Craiovei, Olguţa Vasilescu, a ajuns luni la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Lia Olguţa Vasilescu a revenit în faţa procurorilor anticorupţie la exact două luni de la reţinerea ei pentru acuzaţii de corupţie

Primarul Craiovei trebuie să dea noi explicaţii, în dosarul în care e acuzată de opt fapte de corupţie şi patru de luare de mită. 

La sosirea la DNA, Vasilescu a spus că se așteaptă le ce este mai rău.

”Mă aștept la ce este mai rău, având în vedere faptul că este ultima săptămână de campanie”, a spus Lia Olguța Vasilescu, luni, la sosirea la DNA.

Potrivit surselor judiciare, nu este exclus ca anchetatorii să dezvolte acuzaţiile şi să extindă urmărirea penală.

×
Subiecte în articol: Lia Olguţa Vasilescu DNA Craiova
Parteneri
Ninge abundent în mai multe zone din ţară! Imagini spectaculoase
x close