Antena 3 CNN Actualitate Primarul suspendat din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, condamnat la patru ani cu suspendare pentru corupţie

Primarul suspendat din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, condamnat la patru ani cu suspendare pentru corupţie

Primarul suspendat din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, condamnat la patru ani cu suspendare pentru corupţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Sep 2013   •   22:01

Primarul suspendat din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, acuzat de luare de mită, a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Bucureşti, la patru ani de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă, potrivit Mediafax.

 
Conform hotărârii instanţei, Frâncu are un termen de încercare de şapte ani.
 
Aflat în arest preventiv din 26 aprilie, Emilian Frâncu va fi pus în libertate, conform normelor legale în vigoare
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Frâncu, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea la data faptelor, în prezent suspendat, acuzându-l de luare de mită. 
 
Potrivit rechizitoriul trimis instanţei, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme de arhitectură un proiect cu denumirea "Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea", având ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro. 
 
Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost denunţat de administratorul firmei de arhitectură, după ce Frâncu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la sută din suma de 200.000 de euro atribuită pentru contractul de prestări de servicii. Frâncu ar fi condiţionat semnarea actelor privind încheierea, derularea şi executarea contractului de prestări servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii în rechizitoriu.
 
După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări servicii şi după plata unei prime tranşe din banii datoraţi de Primăria Râmnicu Vâlcea, în 22 aprilie, Emilian Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei să îi dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De această dată, Frâncu ar fi condiţionat semnarea documentele pentru cea de-a doua tranşă care trebuia acordată firmei pentru serviciile al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea de acordarea acestei sume, au mai arătat procurorii. 
 
Mai mult, Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei 40.000 de lei, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienţa banilor, ar fi propus încheierea unui contract de sponsorizare.
 
Pe 25 aprilie, Emilian Frâncu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la administratorul firmei de arhitectură, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruţi.
 
Frâncu a susţinut în faţa instanţei că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea.
 
Potrivit unor surse judiciare, în dosarul lui Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi administratorul firmei de arhitectură. În înregistrarea aflată la dosar, Frâncu îi îndică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului. De altfel, flagrantul în acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind găsiţi în secretariat.
 
În februarie, Primăria Râmnicu Vâlcea, în colaborarea cu Ordinul Arhitecţilor din România şi în parterneriat cu filiala teritorială Sibiu - Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluţii de "Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câştigătorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragoş Popescu, din Bucureşti.

Vezi declaraţia de avere a lui Emilian Frâncu

Frâncu a fost ales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în iunie 2012.


  

×
Subiecte în articol: coruptie

Antena 3 CNN

Antena 3 devine Antena 3 CNN | Moment istoric pe piaţa media din România

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close