Antena 3 CNN Actualitate Primul avion de linie deturnat a fost unul românesc... atacat de români

Primul avion de linie deturnat a fost unul românesc... atacat de români

Primul avion de linie deturnat a fost unul românesc... atacat de români
Sursa foto: Foto: Antena3
27 Ian 2013   •   19:29

La premierele aviative legate de Vuia, Vlaicu, sau Coanda, sau la performanţele greu de egalat ale lui George Valentin Bibescu, istoria aeronauticii mai consemnează numele României în dreptul unui record: prima deturnare în zbor a unei curse civile regulate a fost comisă de trei români, asupra unui avion cu echipaj românesc.

Pe 25 iulie 1947, pilotul Vasile Ciobanu, alături de mecanic şi telegrafist, s-au urcat la bordul avionului aparţinând companiei Tars, precursoare Tarom, pentru o cursă aparent banală până la Craiova. Între cei 8 pasageri care îşi cumpăraseră bilet se aflau 3 ofiţeri în uniformă.

La numai 10 minute de la decolare, pilotul a fost somat sub ameninţarea armelor să părăsească ruta şi să se îndrepte spre Turcia. Încercarea mecanicului de bord de a se opune l-a costat însă viaţa, el fiind împuşcat de sublocotenentul Aurel Dobrea.

Odată ajunşi în regiunea Izmir, cei 3 subofiţeri au fost arestaţi, judecaţi, iar pentru crima comisă la bordul avionului, Dobrea a fost condamnat.

Pilotul Vasile Ciobanu s-a întors în ţară, unde a fost socotit trădător şi condamnat de comunişti la 16 ani de închisoare şi muncă silnică.



×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close