Antena 3 CNN Actualitate Probabil singurul efect pozitiv al secetei. Licoarea preferată a românilor e mai gustoasă anul acesta

Probabil singurul efect pozitiv al secetei. Licoarea preferată a românilor e mai gustoasă anul acesta

Probabil singurul efect pozitiv al secetei. Licoarea preferată a românilor e mai gustoasă anul acesta
Sursa foto: Foto: awinestory.com
05 Sep 2012   •   08:00

Seceta face vinul dulce. Asta se spune din bătrâni, iar practica o confirmă de fiecare dată. Anul acesta, lipsa ploilor a crescut cantitatea de zahăr din struguri, dar i-a şi copt mai devreme. Astfel, culesul viilor este pe sfârşite, iar producătorii spun că o cantitate mai mica de vin inseamna un preţ mai mare.

În acest an, strugurii se culeg mai devreme. La Ştefăneşti, în Argeş, asta înseamnă o diferenţă de două săptămâni faţă de anul trecut. Oamenii deja numără găleţile şi speră la o recoltă cât mai bună.

Pe dealurile Prahovei, viticultorii îşi adună toată familia pentru a culege via. Chiar dacă au început culesul cu trei săptămâni mai devreme, oamenii sunt bucuroşi că au de muncă.

Oamenii sunt totuşi cam nemulţumiţi: anul trecut producţia de struguri a fost mai mare.Chiar şi aşa, seceta a făcut ca strugurele să fie mai gustos decât cel din ani cu suficientă ploaie.

Producătorii spun că, deşi calitatea este excelentă, producţia e mai mică, iar asta se va vedea în preţul pe kilogram.

Producţia de vinuri obţinută anul trecut în România a fost în creştere faţă de 2010. Astfel, cantitatea totală de vin a producătorilor locali a fost de peste 4 milioane de hectolitri, în creştere cu 23% faţă de anul 2010, când s-au produs puţin peste 3 milioane de hectolitri, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Anul acesta, este de aşteptat ca producţia de vin să fie apropiată celei din 2010.

×
Subiecte în articol: vin struguri
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close