Antena 3 CNN Actualitate Procurorul general Augustin Lazăr: Multe Parchete vor fi decapitate

Procurorul general Augustin Lazăr: Multe Parchete vor fi decapitate

Procurorul general Augustin Lazăr: Multe Parchete vor fi decapitate
de S.T.    |    02 Mar 2018   •   17:01

Procurorul general Augustin Lazăr susţine, într-un interviu acordat Agerpres, că imaginea oferită de intrarea în vigoare a modificărilor aduse legilor justiţiei este "sumbră", iar Ministerul Public se va confrunta cu o mare criză de personal, deoarece aproximativ 750 de procurori se vor putea pensiona, ceea ce va duce la "decapitarea" multor Parchete.

Întrebat dacă Ministerul Public a făcut o analiză în legătură cu impactul intrării în vigoare a modificărilor aduse legilor justiţiei, Augustin Lazăr a spus că imaginea este "sumbră", iar una din consecinţe va fi o plecare masivă a procurorilor din sistem, ceea ce va face ca deficitul din schema de personal să ajungă la 40%.

"Am făcut o analiză şi, din ceea ce a rezultat, imaginea din păcate este mai sumbră. Noi nu putem să intuim în acest moment chiar tot ce va rezulta din aplicarea eventuală a acestor legi. Însă, putem vedea că aspecte ale aplicării acestor legi, aşezate ca şi piesele de puzzle unele lângă altele, ne dau o imagine a justiţiei care va fi blocată, adică o imagine sumbră a înfăptuirii justiţiei. Aş dori să vă dau câteva aspecte. Spre exemplu, Ministerul Public funcţionează în acest moment cu un deficit de cadre de 13%, pentru că Institutul Naţional al Magistraturii nu are capacitatea să ne trimită absolvenţi în ritmul în care se pensionează unii colegi sau pleacă judecători. Se întâmplă multe lucruri pentru că trăim într-o lume foarte dinamică. Ei bine, acum avem 13% lipsă în schema Ministerului Public, neocupată. Dacă vom oferi posibilitatea unor magistraţi să se pensioneze la 20 de ani, aşa cum în mod generos această lege permite, aceasta înseamnă că în perioada următoare vor avea vocaţie de a se pensiona circa 750 de procurori din Ministerul Public. De asemenea, un foarte mare număr de judecători. 700 de procurori din 2.500 este un număr formidabil de mare. Va creşte la circa 30-35%, ba chiar la 40% deficitul de cadre în Ministerul Public", a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general susţine că majoritatea celor care vor avea dreptul să iasă la pensie sunt şefii din Parchete, astfel încât multe unităţi vor fi "decapitate".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: procurori
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close