Antena 3 CNN Actualitate Produsele tradiţionale, o păcăleală? Cum s-au strecurat "E"-urile în "reţetele bunicii"

Produsele tradiţionale, o păcăleală? Cum s-au strecurat "E"-urile în "reţetele bunicii"

Produsele tradiţionale, o păcăleală? Cum s-au strecurat "E"-urile în "reţetele bunicii"
Sursa foto: Foto: bp.blogspot.com
18 Feb 2013   •   08:12

"E"-urile au ajuns şi pe tarabele târgurilor tradiţionale. Bucatele făcute după reţeta bunicii conţin acum ingrediente pe care bunica le-a văzut doar pe etichetele produselor ieşite pe porţile marilor fabrici. E 102, E220 sau E251 sunt doar câţiva dintre aditivii pe care au ajuns să-i folosească uni producători tradiţionali.

Din vorbe pare produsul ideal, ca la mama acasă. De fapt, e ca la tata la... fabrică. Chiar şi aşa, negustorii bagă mâna în foc pentru produsele lor. Sunt cât se poate de tradiţionale. Numai că în reţetele bunicii s-au strecurat şi câţiva aditivi şi conservanţi.

Prin târguri şi magazine este plin de astfel de produse aşa-zise tradiţionale. De la cozonaci până la afumături totul e... îmbunătăţit.

Şi dacă e tradiţional, e şi de două ori mai scump. O pâine ajunge şi la zece lei, un borcan cu murături la 25 de lei şi un cozonac poate să coste până la 80 de lei. Pentru aceşti bani primim aditivi din belşug. Aditivi care ne pot îmbolnăvi. Benzoatul de sodiu, de exemplu, poate slăbi sistemul imunitar şi poate provoca forme grave de cancer.

Producătorii care vând astfel de produse nu sunt nici buni prieteni cu legea, care stabileşte clar condiţiile în care un produs poate fi denumit tradiţional.

Sancţiunile pot ajunge de la confiscarea mărfii până la amenzi uriaşe şi chiar închisoare.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close