Antena 3 CNN Actualitate Proiect controversat. Cum îşi pot pierde statutul ariile naturale protejate

Proiect controversat. Cum îşi pot pierde statutul ariile naturale protejate

Proiect controversat. Cum îşi pot pierde statutul ariile naturale protejate
Sursa foto: Foto: www.wwf.ro
27 Aug 2013   •   20:03

O arie naturală protejată îşi poate pierde statutul dacă şi-a pierdut valoarea "în tot sau în parte" şi pentru dezvoltarea de proiecte ce pot afecta semnificativ o astfel de zonă nu mai este necesar avizul obligatoriu al administratorului, ci doar unul consultativ, potrivit unui proiect de OUG prezentat de Mediafax.

Proiectul pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediulu şi Schimbărilor Climatice (MMSC) până miercuri.

Prevederile proiectului de act normativ au fost criticate de WWF România şi Societatea Ornitologică Română. Ambelele organizaţii au protestat "cu indignare" faţă de unele dintre modificările propuse, mai ales faţă de acelea care vizează transformarea avizului obligatoriu al administratorilor/ custozilor într-unul consultativ şi desfiinţarea ariilor protejate, în urma pierderii parţiale a obiectivelor de conservare.

"În cazul ariilor naturale protejate de interes naţional care şi-au pierdut valoarea şi capacitatea conservativă pentru care au fost declarate iniţial, în tot sau în parte, se poate dispune încetarea regimului de arie naturală protejată printr-un act normativ de acelaşi nivel cu cel prin care aria naturală protejată a fost declarată", se arată în proiectul de OUG lansat în dezbatere publică de MMSC.

Prevederea modifică articolul 56, alineatul 1, potrivit căruia "în cazul ariilor naturale protejate de interes naţional care şi-au pierdut valoarea şi capacitatea conservativă pentru care au fost declarate iniţial, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor poate dispune încetarea regimului de arie naturală protejată (...)".

Totodată, "în procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes naţional şi comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi obţin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate", mai prevede proiectul de modificare a OUG nr. 57/2007.

Prevedere modifică articolul 28, alineatul 10, din OUG nr. 57/2007, potrivit căruia "în procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate".
 
În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că "transformarea avizului administratorului/ custodelui din aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizează în vederea scurtării procedurii de analiză şi aprobare a proiectelor/ planurilor privind dezvoltarea durabilă a comunităţilor din perimetrul ariilor naturale protejate".

 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close