Antena 3 CNN Actualitate Proiectul care reglementează vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice, aprobat de Guvern

Proiectul care reglementează vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice, aprobat de Guvern

Proiectul care reglementează vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice, aprobat de Guvern
Sursa foto: Foto: kwoollet.blogspot.com
20 Noi 2013   •   18:34

Proiectul de lege care stabileşte că arendaşii, vecinii, tinerii fermieri până în 40 de ani şi statul vor avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor agricole în faţa persoanelor fizice străine, începând cu 1 ianuarie 2014, a fost aprobat de Guvern şi a fost trimis la Parlament, informează Mediafax.

Potrivit tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 să liberalizeze piaţa funciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea europeană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că proiectul de lege are în vedere importanţa terenurilor pentru viitorul agriculturii româneşti, dar nu impune restricţii la vânzarea acestora, ci doar anumite condiţii care se regăsesc deja, sub anumite forme, în Codul Civil.

Ministrul a precizat că nu este stabilită o limită a suprafeţelor pe care le poate cumpăra un cetăţean străin.

Guvernul a renunţat şi la introducerea în proiectul de lege a obligativităţii cumpărătorului de a deţine cunoştinţe minime în domeniul agricol.

Actul normativ mai stabileşte că cetăţenii din afara UE vor putea dobândi terenuri doar în situaţia în care deţin drept de reşedinţă într-un stat comunitar sau între UE şi ţara lor de origine există tratate de reciprocitate în domeniu sau acorduri de liber schimb.


 

×
Subiecte în articol: fermieri
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close