Antena 3 CNN Actualitate Protest în fața Palatului Cotroceni: "Domnule Iohannis, scoateți elefantul de aur din Guvern!"

Protest în fața Palatului Cotroceni: "Domnule Iohannis, scoateți elefantul de aur din Guvern!"

Florentina Lazăr
3 minute de citit Publicat la 20:49 11 Iul 2021 Modificat la 23:23 11 Iul 2021
Protest în fața Palatului Cotroceni: "Domnule Iohannis, scoateți elefantul de aur din Guvern!"

Protestul organizat de mai multe asociații a început la ora 19:00, în fața Palatului Cotroceni.

Manifestaţia a fost organizată de Comunitatea Declic, Uniţi Salvăm, Rosia Montană în UNESCO World Heritage, Funky Citizens, Mining Watch România, Prietenii Roşiei Montane, Corupţia Ucide, Greenpeace şi Evoluţie în instituţie, potrivit News.ro.

Protestatarii au adus un elefant uriaș din "aur"

Elefantul a fost construit din diferite materiale, astfel încât "președintele să vadă elefantul din încăpere, care a devenit Roșia Montană".

"Aproximativ 50 de protestari de la Societatea Civilă s-au adunat în faţa Palatului Cotroceni din Capitală. Aceştia cer public preşedintelui Klaus Iohannis să îşi exercite rolul de mediator şi să solicite premierului, să renunţe la iniţiativa de a retrage dosarul Roşia Montană din procedura de includere în Patrimoniul UNESCO. De alfel, protestatarii au adus şi un baner imens, dar şi un elefant. Acesta este construit din diverse materiale, astfel încât, preşedintele să vadă elefantul din încăpere, care a devenit Roşia Montană. De altfel, Societatea Civilă şi ONG-urile susţin că nu există varianta unei amânări, iar dacă Guvernul decide să retragă această nominalizare, asta înseamnă pierderea defintivă a întregului demers. Reluarea procedurii ar însemna refacerea dosarului şi a evaluării sale, care la primul dosar, au durat în jur de 5 ani. De altfel, comuna Roşia Montană, veche de 2.000 are 19 situri arheologice incluse în patrimoniul naţional, dintre care, cel mai cunoscut este aşezarea romană Alburnus Maior", a relatat Florentina Lazăr, reporter Antena 3.

Cele mai păzite secrete ale zăcămintelor de aur de la Roşia Montană

Roşia Montană, repatrierea aurului depozitat la banca Angliei, recuperarea tezaurului aflat la Moscova, sunt scandaluri care reapar constant în viaţa publică românească. Nu doar din cauza mirajului pe care aurul l-a exercitat dintotdeauna asupra omului, dar şi fiindcă, vă vine să credeţi sau nu, România este foarte bogată în zăcămite de aur şi nu numai. Argint, neferoase rare şi extrem de scumpe, petrol, gaze şi aur. Oficial, nici nu prea ştim exact ce rezerve naturale avem în subsol.

România ar avea rezerve minerale de 734,8 miliarde de euro

Conform Enciclopediei Resurselor Minerale din România, rezervele ţării noastre s-ar ridica, la cel puţin 734, 8 miliarde de euro, ceea ce ne situează pe locul 4  în Europa. 

Aflându-se în pământ, este nevoie de prospecţiuni constante pentru a găsi şi evalua zăcămintele. Dacă pe vremea lui Ceauşescu aceste hărţi geologice erau constant actualizate, iar cercetătorii de la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Foraje Geofizica doar cu asta se ocupau, după 1990, nu s-a mai preocupat nimeni în mod oficial de asta şi inclusiv hărţile de pe vremea comuninştilor, au ajuns în mâinile unor afacerişti, după privatizarea întreprinderii de prospecţiuni. În mod oficial, pentru că, neoficial, cu siguranţă că aceşti afacerişti nu au luat acele hărţi ca să şi le atârne pe pereţi. 

Urmăriţi un reportaj realizat de echipa emisiunii "Descoperiţi" de la Antena 3.

Mesajul directorului executiv al Comunității Declic

"Domnule Președinte, a venit momentul să discutăm despre elefantul din cameră: Roșia Montană și ezitările Guvernului de a o susține pentru lista UNESCO. Din păcate, Roșia Montană acum a ajuns monedă de negociere în politica de partid. Vă cerem public, domnule președinte Iohannis, să scoateți elefantul de aur din Guvern! Roșia Montană nu e locul de joacă al politicienilor! Trebuie să vă exercitați rolul de mediator între noi, cetățenii, și cei cărora aurul le fură mințile’’, a declarat Tudor Brădățan, directorul executiv al Comunității Declic.

De asemenea, protestatarii au venit în fața Palatului Cotroceni pentru a-i solicita președintelui Klaus Iohannis să își asume o poziție clară și să stabilească un mandat ferm pentru delegația României de la Reuniunea Comitetului UNESCO.

Potrivit ultimelor informaţii, Comunitatea Declic se pare că a fost amendată.

"Protestul de la Cotroceni nu a avut dosar cu șină, așa că Jandarmeria ne-a amendat", au transmis reprezentanţii Declic, duminică, pe pagina de Facebook.

Protestul de la Cotroceni nu a avut dosar cu șină, așa că Jandarmeria ne-a amendat.

Posted by Declic on Sunday, 11 July 2021

 

×
Parteneri
x close