Antena 3 CNN Actualitate Protest în Piaţa Victoriei din Capitală. Sute de angajaţi îşi strigă nemulţumirile în stradă

Protest în Piaţa Victoriei din Capitală. Sute de angajaţi îşi strigă nemulţumirile în stradă

Florentina Lazăr, Iulia Gorgorin
3 minute de citit Publicat la 12:25 16 Sep 2021 Modificat la 12:44 16 Sep 2021
Protest în Piaţa Victoriei din Capitală. Sute de angajaţi îşi strigă nemulţumirile în stradă
Sursa foto: Antena 3

Peste 300 de oameni protestează în faţa Palatului Victoria din Capitală.

 Sute de angajaţi din CFR, sănătate, administraţie, sunt nemulţumiţi de preţurile crescute din ultima perioadă, dar mai ales că salariile au stagnat.

Sunt foarte mulţi angajaţi ai CFR care acuză probleme legate de infrastructură

 Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, a vorbit, joi, în exclusivitate la Antena 3, despre motivele pentru care a decis să iasă în stradă.

"Am ieşit în stradă ca să protestăm împotriva Guvernului, pentru că a subfinanţat sistemul feroviar încontinuu. Indiferent ce Guvern a fost la conducere, subfinanţarea a fost la fiecare Guvern. De asemenea, nu s-au achiziţionat locomotive noi pe fonduri europene. Puteau fi achiziţionate fără costuri pentru Guvernul României, doar pe fonduri europene, dar se pare că  Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu vrea acest lucru. Oricâte licitaţii au făcut, au ajuns la anulări de licitaţii, la contestări şi se pare că nu se vrea. Până la urmă beneficiază călătorii, nu beneficiază angajaţii. Ar trebui să aloce bani mai mulţi pentru calea ferată, atât pentru infrastructură, cât şi pentru achiziţii de material rulant, pentru că vedeţi, viteza comercială a ajuns să fie undeva la 30 de kilometri pe oră. Aţi văzut, astă vară câte trenuri au fost defecte în câmp, cu călători, care nu au avut nicio vină, dar au trebuit să suporte consecinţele acestei subfinanţări.

Mesaj pentru premierul Florin Cîţu

Ar trebui să aloce, să aibă în vedere şi finanţarea CFR Călători, nu să ne scoată tot timpul pe pierdere şi să spună că noi de fapt suntem o gaură neagră a căii ferate. Noi nu suntem o gaură neagră a căii ferate, noi de fapt încercăm să supravieţuim cu bani puţini, dar nu se vrea să se aloce bani. De asemenea, şi sindicatele din învăţământ sunt revoltate împotriva testării obligatorii, a profesorilor, pe banii lor. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Asociaţia Spiru Haret  avertizează că vor da statul în judecată dacă guvernanţii îi vor obliga pe profesori să plătească pentru eşecul campaniei de vaccinare. Bineînţeles că am dori şi salarii mai mari, pentru că inflaţia a crescut foarte mult, iar salariile au rămas la fel. Cerem, de asemenea, să fie pus în aplicare prevederile statutului personalului feroviar, prin care automat s-ar mări şi salariile la calea ferată, care nu mai sunt atractive pentru tineri. Nu mai vin tinerii la calea ferată cum era mai demult. Înainte era un stimulent, era o plăcere să vii la calea ferată, acum nu mai vine nimeni", a spus Rodrigo Maxim.

Profesorii se revoltă împotriva testării periodice pe banii lor

De asemenea, şi sindicatele din învăţământ sunt revoltate împotriva testării obligatorii, a profesorilor, pe banii lor. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Asociţia Spiru Haret avertizează că vor da statul în judecată dacă guvernanţii îi vor obliga pe profesori să plătească pentru eşecul campaniei de vaccinare. 

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, consideră că "acest Guvern îşi ascunde incapacitatea de a promova o campanie pro vaccinare eficientă şi lucrul acesta se constată în momentul în care vedem că media vaccinării la nivelul societăţii este doar de 30%".

"Această incapacitate este ascunsă, direcţionând nemulţumirile către salariaţii din Sănătate şi mai ales din Educaţie. Nu mi se pare normal, atâta vreme cât în Educaţie, peste 61% din angajaţi s-au vaccinat, în condiţiile în care colegii noştri au cerut să fie testaţi dorind ca şcoala să rămână deschisă, să nu mai înhisă cum a fost până în această perioadă.  Nu mi se pare normal, să vii să le ceri, în situaţia în care nu acceptă să se vaccineze, automat să se testeze, dar pe banii lor. Presupun că domnul Cîţu a uitat că salariile din Educaţie sunt printre cele mai mici din România", a adăugat Marius Nistor.

 

×
x close