Antena 3 CNN Actualitate PSD promite facilități bancare substanțiale pentru agricultorii care își fac solarii

PSD promite facilități bancare substanțiale pentru agricultorii care își fac solarii

PSD promite facilități bancare substanțiale pentru agricultorii care își fac solarii
17 Mai 2019   •   18:33

Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor Publice pregătesc un pachet de facilități fiscale pentru cei care vor să-și extindă suprafața cu solarii.

Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Liviu Dragnea, la o fermă de legume de la Topoloveni.

"O să acordăm facilităţi bancare foarte substanţiale pentru cei care vor să îşi facă şi alte solarii, cum e familia de astăzi, care poate vrea să extindă suprafaţa de solarii şi să îi ajutăm cu nişte facilităţi bancare în aşa fel încât să nu simtă niciun efort financiar, să poată să facă şi alte suprafeţe acoperite. (...) Acum lucrează Ministerul Agriculturii cu Ministerul de Finanţe ca să vedem care este cel mai bun pachet de facilităţi. Ori se acordă garanţie până la 80%, ori se subvenţionează dobânda, ori un pachet care să le cuprindă pe amândouă. Se lucrează ţinând cont şi de rigorile impuse de Uniunea Europeană, şi de rigorile impuse de sistemul bancar, dar şi de ţinta noastră, ca oamenii să aibă totuşi o procedură simplă şi să poată lua credite rapid şi să nu piardă timpul cu hârtii, pentru că oamenii vor să muncească. Şi să fie foarte avantajos, adică să nu intre într-un proces de creditare cu teama că peste un an, doi, trei riscă să îşi piardă afacerea. De asta se lucrează foarte serios, pentru ca avantajul să fie maxim şi siguranţa totală", a declarat Liviu Dragnea.

Mărimea sumei va fi proporțională cu cea a suprafeței care este extinsă.

"Suma va fi dată de cât vor să se extindă. Dacă vor să îşi extindă, de exemplu, suprafaţa acoperită cu 2.000, 3.000 de hectare, în funcţie de cât e nevoie pentru solariile noi, deci pentru scheletul metalic, pentru folia dublă - noi o să insistăm să fie folie dublă, ca să păstreze cât mai mult căldura în interior, (...) în funcţie de asta se fac dosarele de credit. (...) Planul nostru este următorul: extinderea programului să fie în vigoare începând cu anul următor, pentru că anul acesta sunt deja producţii. Nu poţi să altoieşti programul existent cu celălalt. Îl pregătim bine, de la 1 ianuarie intră în forţă", a subliniat președintele PSD. 

În domeniul agriculturii, Guvernul PSD a vizat, printre altele, simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul singură cerere la o singură instituție, ceea ce a însemnat 866.000 beneficiari cu peste 9,6 milioane hectare. Avantajele au fost evidente: 5 miliarde euro autorizate la plată până in prezent din subvenții din fonduri europene si de la bugetul de stat în campaniile din anii 2017- 2018, pentru peste 100 tipuri de subvenții directe și ajutoare pentru Programul de distribuție alimente si fructe în grădinițe si scoli, restructurare și /reconversie in sectorul vitivinicol, promovare produse agricole, și vinuri, renta viagera, motorina, ameliorare rase animale. Au fost autorizate la plată subvenții mai mari in anul 2018 ca in anul 2017. Efectele au fost imediate: reducerea costurilor de producție cu cel puțin 10%, asigurarea capitalului de lucru necesar pentru realizarea la timp și întocmai a verigilor tehnologice cu efect în creșterea producției și sporirea calității acesteia, realizarea investițiilor propuse.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close