Antena 3 CNN Actualitate RADET, acuzată că a încheiat un contract păgubos cu o firmă proaspăt înfiinţată

RADET, acuzată că a încheiat un contract păgubos cu o firmă proaspăt înfiinţată

RADET, acuzată că a încheiat un contract păgubos cu o firmă proaspăt înfiinţată
Sursa foto: Foto: amarudontv.com
19 Dec 2012   •   09:18

RADET Bucureşti a încheiat, în iunie, un contract dezavantajos prin care s-a angajat să cumpere energie de la o firmă înfiinţată cu puţin înainte de semnarea înţelegerii, ce prevede achiziţionarea unei cantităţi fixe, şi nu în funcţie de necesităţi, arată un raport al CGMB, citat de Mediafax.
   
Raportul Comisiei de utilităţi a CGMB referitor la un control efectuat la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a fost prezentat în şedinţa de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
   
Potrivit raportului, în 28 iunie, RADET a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC Ecogen Power SRL, prin care municipalitatea se obliga să preia 121,36 gigacalorii pe oră, reprezentând energie termică.
   
Contractul - semnat de fostul director general al regiei, Mihai Becheanu, revocat din funcţie în septembrie, şi de directorul economic Dan Mavrodin, cu avizul directorului juridic Eugen Anghel Person - a fost încheiat fără a avea avizul prealabil al consilierilor generali, s-a arătat în raport.
   
Potrivit reprezentanţilor Comisiei de utilităţi a CGMB, SC Ecogen Power SRL a fost înfiinţată cu puţin înainte de încheierea contractului. Conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului, firma a fost înfiinţată în 20 decembrie 2011 şi îi are ca asociaţi pe Sorin Mihai Ileana şi Mihai Anastasescu. Sediul social al firmei este în Câmpina (Prahova), iar domeniul principal de activitate - furnizarea de abur şi aer condiţionat.     
   
În urma controlului, s-a concluzionat că printre clauzele nefavorabile municipalităţii este cumpărarea unei cantităţi fixe de energie, şi nu în funcţie de necesităţi, ceea ce înseamnă, practic, că RADET poate plăti şi energie de care nu ar avea nevoie la un anumit moment.
   
Totodată, se mai arată în raport, societatea comercială nu avea centrală termică de cogenerare, fiind obligată să găsească surse pentru producerea energiei.
   
Potrivit aceluiaşi raport, în condiţiile în care mai multe societăţi şi-au exprimat disponibilitatea de a vinde energie termică regiei, directorul de atunci al RADET nu a organizat o licitaţie publică, solicitările celorlalte firme nefiind luate în discuţie.
   
La prezentarea concluziilor raportului, primarul general Sorin Oprescu a precizat că, în prezent, municipalitatea are în vedere rezilierea pe cale amiabilă a contractului, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, "rămâne calea instanţei".
   
Oprescu a mai spus că, în prezent, Corpul de control al premierului face, la rândul său, un control la RADET, ale cărui concluzii vor fi prezentate CGMB.
   
În acest context, edilul a precizat că este foarte important ca CGMB să aibă reprezentanţi şi în consiliile de administraţie ale regiilor, şi nu doar directori numiţi de consiliu.
   
"Pentru o reziliere a contractului, Consiliul de Administraţie al RADET trebuie să decidă în favoarea rezilierii. Reprezentanţii municipalităţii nu fac parte din acest consiliu de administraţie, dar noi trebuie să plătim", a mai spus primarul general, care a precizat că atât timp cât primarul general sau CGMB nu are reprezentanţi în consiliile de administraţie ale regiilor, contracte de felul celui în discuţie ar mai putea apărea.



×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close