Antena 3 CNN Actualitate Răspunsul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Legea grațierii

Răspunsul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Legea grațierii

Răspunsul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Legea grațierii
20 Ian 2017   •   08:24

Argumentele Guvernului în favoarea graţierii nu şi-au găsit un aliat în statisticile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: doar circa 3.500 de deţinuţi s-ar încadra pentru graţiere, în timp ce pentru a elimina supraaglomerarea din puşcării ar fi nevoie de peste 8.500 de locuri. În schimb, mult mai multe persoane care acum sunt judecate nu ar mai ajunge în spatele gratiilor dacă cele două proiecte de modificare a legii ar intra în vigoare, scrie adevărul.ro.

Oficiali din Administraţia Naţională a Penitenciarelor spun că doar aproximativ 3.500 de condamnaţi s-ar încadra în condiţiile de graţiere, în timp ce deficitul de locuri în penitenciare depăşeşte 8.500 de locuri. Defalcat, în penitenciarele româneşti sunt 1.625 de persoane condamnate la pedepse cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv, 856 de condamnaţi care au împlinit vârsta de 60 de ani, 14 femei însărcinate, 1.213 persoane care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani, precum şi 26 de deţinuţi diagnosticaţi cu boli incurabile în faze terminale.

Sunt însă mai multe persoane care urmează să fie condamnate şi care vor scăpa de sentinţe dacă vor fi adoptate cele două proiecte de ordonanţă, atrag atenţia specialiştii.

Unul dintre dosarele care s-ar putea închide fără a fi găsiţi vinovaţii este cel în care este anchetată tragedia din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, iar alţi 200 au fost grav răniţi, atrag atenţia procurorii Parchetului General.

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close