Antena 3 CNN Actualitate Relaxarea masurilor de preventie in vremea pandemiei este riscanta

Relaxarea masurilor de preventie in vremea pandemiei este riscanta

Pandemia nu mai este o noutate pentru nimeni. Din luna martie pana acum am inteles cu totii cam despre ce este vorba: virusul COVID-19 ne ameninta vietile si protectia este inca singura arma cu care ne putem apara pana la inventarea unui tratament sau vaccin sigur.

Relaxarea masurilor de preventie in vremea pandemiei este riscanta
de Georgiana Adam    |    31 Aug 2020   •   12:00

Poate ca la inceput eram speriati, dar mai prudenti. Timpul a trecut si ne-am obisnuit cu virusul, insa nu aceasta este problema. Suntem fortati sa ne adaptam, dar multi dintre noi s-au relaxat prea mult si au uitat de masurile de protectie. Cazurile cresc de la o zi la alta, deci cu atat mai mult nu ar trebui sa neglijam protectia noastra si a celor din jur.

Nu este de condamnat, cu totii ne dorim sa revenim la vietile noastre normale de pana in pandemie, insa acest lucru nu mai este posibil. Cel mai mult ar trebui sa apreciem ceea ce avem in prezent si sa punem accent pe sanatatea noastra si a celor dragi. Chiar daca nu este o perioada placuta, poate deveni chiar tragica daca o persoana apropiata se imbolnaveste si cu siguranta nu ne dorim asta.

Ca situatia actuala sa nu degenereze si sa o pastram in limite acceptabile este important sa ne amintim ce avem de facut:

  • Igiena este cruciala. Spalarea mainilor minim 20 de secunde in mod frecvent si dezinfectarea acestora atunci cand nu avem acces la apa sunt reguli esentiale pentru a tine virusul la distanta.
  • Purtarea mastii nu trebuie sa lipseasca in locurile aglomerate. Pentru ca virusul se transmite prin picaturi insesizabile de saliva, cu ajutorul mastii ii protejam atat pe ceilalti in cazul in care avem virusul si nu stim, si de asemenea ne protejam pe noi daca intram in contact cu o persoana infectata.
  • Distantarea sociala. Este una dintre regulile pe care cei mai multi au inceput sa o ignore. Cu gandul la vacanta, la petreceri si la placerea de a socializa, o parte din noi am uitat ca trebuie sa pastram distanta. Acest lucru nu se intampla doar in concediu, inclusiv la magazine sau institutii pubilice nu se mai tine cont. Ce putem face? In primul rand, chiar daca ne place sa socializam, sa ne gandim ca daca vom lua virusul vom fi extrem de izolati, asa ca mai bine ne limitam cercul doar la cateva persoane de care stim ca respecta regulile. In al doilea rand, sa alegem sa facem cumparaturi electronice atat la supermarket-uri, cat si la magazinele de haine si inclusiv la farmacii online. Pentru ca in farmaciile fizice vin oameni cu numeroase afectiuni, ar trebui cu atat mai mult sa le evitam. O farmacie online la care putem comanda rapid produsele de care avem nevoie sa vina chiar la usa noastra este onlinefarmacia.

Sa nu uitam ca aceste 3 reguli pot face diferenta intre bine si rau, fericire si tristete, sanatate si boala. Prin grija fata de noi ii protejam si pe cei pe care ii iubim.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close