Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Vasile

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Vasile

Sărbătoare cu cruce roşie, azi, în calendarul ortodox, atunci când creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Vasile
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2024   •   04:00

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în fiecare an la data de 1 ianuarie. Episcop de Cezareea, este unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Vasile este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, "păzitor de duhuri rele", fiind cunoscut şi ca Ocrotitorul săracilor.

Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile şi îşi sărbătoresc onomastica astăzi.

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi a fost primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, o leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

Calendar orotodox, sărbătoare pe 1 ianuarie 2024. Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Vasile

În ajunul Anului nou, în noaptea Sfântului Vasile, se spune că cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. Atunci este momentul în care cu toții ar trebui să ne punem dorințele. 

De sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare este un moment de bun augur pentru practicile magice. Tradiția mai spune că această zi, de 1 ianuarie, marchează începutul, nu doar al noului an, ci și al unui nou ciclu de viață.

În zona Moldovei, în Ajunul sărbătorii de Sfântul Vasile, credincioşii aşează 12 coji de ceapă în care pun apoi sare. În ziua de Sf. Vasile află astfel în care lună va ploua şi în care nu. Tot în zona Moldovei se spune că dacă noaptea de Sfântul Vasile este lină şi senină, anul va fi unul bun.

Fetele nemărităte îşi fac “punţi” din crenguţe de măr pe care atârnă un inel, busuioc, o batistă, o para argintată şi un şir de mărgele, apoi le ascund afară. Daca a doua zi găsesc punţile cu brumă pe ele se vor mărita cu om bogat, daca nu, vor lua un om sărac.

Tot în prima zi din an, fetele nemăritate se duc în grajd sau în coteţul porcului, lovesc animalele cu piciorul şi spun “anul acesta”, “anul viitor” sau “al doilea an”. Dacă porcul grohăie sau vita se mişcă la prima strigare, atunci fata se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mişcă la următoarele strigări, atunci fata se va mărita peste un an sau doi. 

În prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de vigoare şi belşug.

Se zice că în prima zi a anului trebuie să-ţi intre în casă un bărbat. Daca bărbatul este bogat sau sărac, aşa îţi va fi anul.

Sărbătoare de Sfântul Vasile. Semnificaţia numelui

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creştină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, "rege", "împărat", "bazileu". Latinii l-au redat prin Basilius.

La noi, astăzi, e curentă forma Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunţat chiar şi conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populară Sile.

Feminine ca Vasila sau Vasilia se întâlnesc astăzi destul de rar, fiindu-le preferat mai graţiosul Vasilica.

Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica şi Sică/Sica.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024. Rugăciune de Sfântul Vasile

"În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor.

Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.

Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.

Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!".

×
Subiecte în articol: calendar ortodox sarbatoare
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close