x close

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

23 Mar 2020   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Sfantul Nicon s-a nascut la Neapole dintr-un tata pagan si o mama crestina. A trait in secolul al XIII lea si a fost ofiter roman. In timpul unui razboi, tinanad seama de sfaturile mamei sale, Sfantul Nicon a facut semnul Sfintei Cruci si a rostit tare numele lui Hristos.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. In acel moment a simtit in el o putere neobisnuita cu ajutorul careia a reusit sa-i alunge pe dusmani. Dupa razboi, ajunge la Cizic, unde primeste botezul din mana Arhiereului Teodosie, episcopul locului. Dupa ce devine crestin, se retrage intr-o manastire unde se va darui studiului si ascezei. La trei ani de la botezul sau a fost hirotonit preot si apoi episcop.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIEDupa moartea mamei sale, se retrage in Sicila, unde va predica Evanghelia. Sfantul Nicon reuseste sa stranga in jurul sau 199 de monahi. In acea vreme incepe prigoana impotriva crestinilor.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIEPrintul Quintianus l-a prins pe Nicon impreuna cu ucenicii lui si i-a supus la mari chinuri. Cei 199 de ucenici ai Sfantului Nicon au fost cu totii omorati prin decapitare. Pe Sfantul Nicon l-a legat de coada unui cal caruia i-a dat drumul in galop in josul unui defileu abrupt, apoi l-au batut cumplit si l-au jupuit de viu; dar Sfantul a supravietuit tuturor acestor pedepse. In urma acestor chinuri, i s-a taiat si lui capul.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIETrupul sau a fost descoperit in urma vindecarii minunate a unui pazitor de turme. Acesta avea duh necurat si in momentul in care s-a atins de trupul sfantului, s-a tamaduit. Pazitorul a vestit minunea, iar crestinii au luat trupul sfantului Nicon si l-au ingropat cu cinste.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIETroparul Sfantului Mucenic Nicon

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIEMucenicul Tau Doamne, Nicon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIETot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Luca din Mitilini;

- Sfantului Dometie;

- Sfantului Cuvios Nicon, egumenul Manastirii Pecerska;

- Sfantului Cuvios Gheorghe cel Nou, facatorul de minuni, din Diipiu;

- Sfantului Cuvios Luca, care a patimit in Mitilene.

Citeşte mai multe despre:

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati