x close

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

26 Feb 2020   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi Foto: Doxologia

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIE. Sfantul Porfirie s-a nascut din parinti bogati, in Tesalonic. La varsta de 25 de ani a lepadat grija lumeasca si s-a retras in pustia Egiptului, unde va fi tuns in monahism.

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIE. Dupa cinci ani de vietuire la o manastire din Egipt, ajunge la Ierusalim. Aici va fi hirotonit preot de catre Pravliu, patriarhul Ierusalimului, si i se va incredinta spre paza cinstitul lemn al facatoarei de viata Cruci a lui Hristos.

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIEDupa un timp, Dumnezeu i se descopera spunandu-i: "Da-mi Mie visteria - adica lemnul Crucii - pe care am adus-o la tine, pentru ca voiesc sa te insotesc cu o mireasa cu adevarat saraca, insa buna de obicei. Iar tu, luand-o pe ea, sa o impodobesti, ca sa-si uite saracia cea dintai”. Era chemarea sa la treapta de episcop in cetatea Gaza, un loc cu multe altare pagane. Pana la Sfantul Porfirie, nimeni nu a putut sa curete cetatea Gazei de paganism.

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIEPaganii din Gaza auzind ca vine Sfantul Porfire in tinutul lor, au pus pe cale spini, gunoi, au sapat gropi, au facut fum necurat cu scopul de a-l intoarce din cale. Tot ce se intampla rau in cetate era pus pe seama venirii sale. Insa, Sfantul le raspundea numai prin minuni.

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIESfantul Porfire va cere ajutor de la imparatul Constantinopolului si de la Sfantul Ioan Gura de Aur pentru a risipi templele idolesti. Imparatesei ii va spune: "Osteneste-te pentru noi stapana, ca pentru Hristos, iar El pentru osteneala ta iti va da un fiu, care va imparati inaintea ochilor tai si multi ani va vietui intru toata buna sporire a imparatiei". Dupa nasterea fiului vestit, imparateasa Eudoxia ii va trimite bani Sfantului Porfirie pentru constructia unei biserici.

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIEVa distruge cele opt temple idolesti vestite din Gaza: Soarelui, Venerei, lui Apolon, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii si lui Marnas, iar in locul unui altar inchinat zeilor va construit o biserica. Asa a facut Sfantul Porfirie sa se umple cetatea Gazei de slava dumnezeiasca. A trecut la cele vesnice in anul 420.

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIE.Troparul Sfantului Porfirie

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIE.Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Porfirie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIETot astazi, facem pomenirea;

- Sfintei Mucenite Fotini - Sfânta marea muceniţă Fotinia este femeia samarineancă despre care povesteşte Evanghelistul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, în Sfânta Evanghelie, că a vorbit cu Dumnezeul nostru Iisus Hristos la puţul lui Iacov şi a crezut în El.

- Sfintei Fotida;

- Sfintei Anatoli;

- Sfintei Foto;

- Sfintei Paraschevi;

- Sfintei Chiriachi;

- Sfantului Mucenic Iosi;

- Sfantului Sebastian;

- Sfantului Fotin;

- Sfantului Mucenic Victor;

- Sfantului Mucenic Hristodul;

- Sfantului Mucenic Ioan Calfa.

Citeşte mai multe despre:

CALENDAR ORTODOX 26 FEBRUARIE
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati