Antena 3 CNN Actualitate Religie INS: Preţurile alimentelor s-au redus în luna iunie

INS: Preţurile alimentelor s-au redus în luna iunie

INS: Preţurile alimentelor s-au redus în luna iunie
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Aug 2015   •   10:47

Preţurile de consum s-au redus în iulie cu 0,2% faţă de iunie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7%, de la -1,6% în iunie, preţurile alimentelor reducându-se cu 7% comparativ cu iulie anul trecut, însă la produsele nealimentare şi servicii s-au înregistrat creşteri de 1,3%, respectiv 2,2%. Măsurată prin Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), inflaţia anuală s-a plasat la -1,4%.
   
"În iulie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu luna iulie 2014, este de 40%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% deţin o pondere de 34,5%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 25,5%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
   
Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2014 - iulie 2015) faţă de precedentele 12 luni, calculată pe baza IPC, este de 0,5%, iar pe baza IAPC creşterea a fost de 0,7%.
   
Preţurile la alimente au scăzut în iulie cu 1,2% faţă de iunie, în timp ce la produsele nealimentare preţurile au fost mai mari cu 0,5%, iar la servicii cu 0,1%.
   
Cel mai mult s-au ieftinit legumele şi conservele de legume, cu 10,3%, urmate de cartofi (-8%), fructe proaspete (-3,9%) şi fructe şi conserve din fructe (-1%).
   
Pe de altă parte, citricele şi alte fructe meridionale s-au scumpit cu 2,6%, ouăle cu 1,3%, iar margarina, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 0,3%.
   
Din categoria produselor nealimentare, cele mai mari reduceri de preţuri au fost consemnate la medicamente, cu 3,5%, şi la articole medicale, cu 3,4%. Gazele, în schimb, s-au scumpit cu 11,2%. Alte scumpiri s-au mai înregistrat la săpunul de rufe (0,2%) şi energie electrică (0,1%).
   
Comparativ cu decembrie, alimentele s-au ieftinit în iulie cu 7%, pe când produsele nealimentare s-au scumpit cu 2,1%, iar serviciile cu 1,3%.
   
În iunie, preţurile de consum au scăzut cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%.
   
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marţea trecută că economia nu riscă să intre în deflaţie, având în vedere că inflaţia se va situa în teritoriu negativ în viitoarele trei trimestre, întrucât consumul creşte cu 6% şi poate ajunge la 10% până la finele anului, existând chiar presiuni inflaţioniste după creşterea salariilor.
 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close