Antena 3 CNN Actualitate Remember '77: peste 1.500 de morţi în Bucureşti

Remember '77: peste 1.500 de morţi în Bucureşti

Remember '77: peste 1.500 de morţi în Bucureşti
04 Mar 2007   •   11:01

La trei decenii de la cel mai devastator cutremur care a zguduit România, mai avem doar 3 ani până la următorul cutremur catastrofal. Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, spune că până în 2010 nu avem motive de îngrijorare în privinţa cutremurelor. La institut există aparate care observă mişcările tectonice din întreaga lume. Cu toate astea, în 2010 trebuie să ne păzim. Duminică s-au împlinit 30 de ani de la tragedia din 1977, când în mai puţin de un minut au murit peste 1.500 de oameni, printre care şi artişti cunoscuţi, ca Toma Caragiu sau Alexandru Bocăneţ.

Seismul cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter a devastat România, 1.570 de persoane şi-au pierdut viaţa, strivite sau asfixiate sub dărâmături, peste 11.000 au fost răniţi, iar alte câteva zeci de mii de familii au rămas pe drumuri. Bucureştiul a fost oraşul cel mai afectat de cutremur, unde s-au prăbuşit zeci de clădiri - majoritatea construite înainte de 1940. Bilanţul tragic i-a făcut pe specialişti să ajungă la concluzia că a fost cel mai grav dezastru natural care a lovit România în secolul trecut.

La acea vreme, pagubele economice au fost estimate la 2 miliarde de dolari, însă mulţi dintre cei care au contabilizat pierderile spun că cenzura comunistă a minimalizat dimensiunea catastrofalului cutremur. De atunci, au avut loc mai multe alte cutremure cu magnitudine de peste 6 pe scara Richter, dar nici unul nu a avut nici pe departe amploarea celui din 1977.

Mărmureanu: Până în 2010 nu vor mai fi cutremure majore
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, spune că până în 2010 nu avem motive de îngrijorare în privinţa cutremurelor. La institut există aparate care observă mişcările tectonice din întreaga lume. Totuşi, Vrancea rămâne pentru România cea mai importantă zonă seismică.

Toma Caragiu - trei decenii de la tragica dispariţie a unei legende

Imagini ale Bucureştiului după cutremurul din 1977, în VIDEO NEWS/România

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close