Antena 3 CNN Actualitate Renumit epidemiolog, veste bună în mijlocul pandemiei. România începe să controleze criza sanitară

Renumit epidemiolog, veste bună în mijlocul pandemiei. România începe să controleze criza sanitară

Renumitul epdemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, aduce vești bune în mijlocul pandemiei. Potrivit lui Popovici, România începe să controleze pandemia după ce a înregistrat o scădere a numărului bazal de reproducere, ceea ce s-ar traduce în mai puține cazuri.

Renumit epidemiolog, veste bună în mijlocul pandemiei. România începe să controleze criza sanitară
de Cristina Tudorache    |    04 Aug 2020   •   17:30

Potrivit renumitului epidemiolog, evoluția pandemiei este direct proporțională cu acțiunile cetățenilor și reacția lor la recomandări. 

"Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul  bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.

Renumit epidemiolog, veste bună în mijlocul pandemiei. România începe să controleze criza sanitară

Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96. Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate. La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.”, a explicat Emilian Popovici.

Epidemiologul consideră că cea mai mare problemă la nivel național și internațional este contaminarea sistemului de sănătate. ”Cel mai probabil, apariția acestor focare în spitale au apărut fix a urmare a nerespectării măsurilor, pe de-o parte, dar este foarte posibil ca și testarea să fie încetinită”, a mai spus Emilian Popovici.

×
Subiecte în articol: epidemiolog Emilian Popovici pandemie
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close