Antena 3 CNN Actualitate Reportaj cutremurător la ATI. Blestemul unui bolnav pentru cei care nu cred în COVID: "Să ajungă ca mine, să creadă"

Reportaj cutremurător la ATI. Blestemul unui bolnav pentru cei care nu cred în COVID: "Să ajungă ca mine, să creadă"

Cristi Popovici
4 minute de citit Publicat la 20:10 24 Noi 2020 Modificat la 20:10 24 Noi 2020
o_1enthin0a1lr14vc1860diu1i8ub.jpg

Intrat prima dată într-o secţie de Terapie Intensivă COVID în timpul pandemiei, reporterul Antena 3, Cristi Popovici, explică ce înseamnă echiparea care îl va proteja de virus:

"Te dezbraci până la piele, pentru că efectiv te-ai sufoca dacă ai avea şi alte haine pe tine. Un maieu cel mult. Se pune un rând de echipament, cel albastru şi apoi combinezonul.
Două perechi de mănuşti, două perechi de încălţări – papuci şi botoşi din plastic, mască şi vizieră. Tot procesul durează cam 10 minute."

Toată lumea are numele trecute pe combinezoane, pentru că în caz de urgenţă, nu mai ai timp să te uiţi la ochii colegului sa-l recunosti, ca să ii ceri ceva. Te uiţi pe combinezon şi strigi la el.

La intrarea în secţie, jurnalistul recunoaşte că îi este uşor teamă: "Ca om sănătos, când intri pe uşa de la Terapie Intensivă, te apucă uşor panica. Se aud doar aparatele acelea cum bipăie şi voci indescifrabile de medici. Esti in zonă contaminată. Medicii sunt obişnuiţi cu acest sentiment de spaimă. Noi nu. Efectiv îţi este frică să nu te îmbolnăveşti."

În cele patru saloane sunt internaţi 16 pacienţi. Toţi sunt în stare critică

"În acest salon, toţi pacienţii sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. În ciuda tratamentului, evoluţia a fost nefavorabilă. Ne străduim în continuare, dar când ajung în această etapă, şasele scad foarte foarte mult.", explică medicul Mihaela Logeanu.

Dintre toţi pacienţii unul singur era conştient, ceilalţi intubaţi şi sedaţi. Cel conştient este un bărbat de 40 de ani, aflat deja de 10 zile la Terapie Intensivă. Nu ştia de unde a luat infecţia cu COVID. 

reporter: Dacă nu era patul ăsta liber..
pacient: Am avut noroc.
 

reporter:Nu mai scăpaţi, dacă nu aveaţi patul ăsta liber?
pacient:Nu.
 

reporter:Deci cine apucă e norocos?
pacient: Da.

La Spitalul Judeţean Ploieşti sunt peste 400 de pacienţi internaţi cu COVID, pe toate secţiile, în toate saloanele. Cei care încep să se simtă rău trebuie mutaţi pe terapie intensivă.
Dacă au loc. Dacă nu, riscă să moară în saloane. Dar şi la ATI se moare.

reporter: Au fost pacienţi care au decedat aici în salon?
pacient: Da!

reporter: Şi i-aţi văzut cum mor?
pacient: Da!

reporter: Şi ce aţi simţit?
pacient: Să respir mai bine. Să nu ajung aşa.

Cel care ne vorbeşte este un om de 40 şi ceva de ani, fără alte afecţiuni, care a dezvoltat o formă gravă a infecţiei. Şi care este acum în viaţă şi a putut să ne vorbească doar pentru că, prin noroc a prins un pat liber la Terapie Intensivă.

Medicul Carmen Farcaş Bulgaru spune cât de repede avansează boala la pacienţii ajunşi la ATI:

Cei care vin foarte grav, e posibil să se decompenseze şi să se întâmple ceva rău aşa în decurs de 24 de ore, dar în general stau o săptămână, două, trei.
Când se eliberează un apat, automat... Nu că este un pacient care aşteaptă, sunt mai mulţi care aşteaptă. Se ocupă imediat.

Jurnalistul Cristi Popovici spune că pacienţii de pe secţii stau la rând să intre la Terapie Intensivă. Şi trebuie să reziste până când se vindecă un alt pacient şi se eliberează patul sau până când moare cineva de acolo.

"Oamenii nu au vrut să o spună pe cameră, dar o spun eu. Că ăsta este adevărul crunt.

Pacienţii în stare gravă de pe secţii speră să moară cineva de la ATI ca să aibă şi ei o şansă.

Aşa am ajuns. Şi situaţia este identică în toată ţara.", a explicat Cristi Popovici

Şi medicii altor spitale confirmă acest adevăr crunt.

"Nu că nu mai există timp să îl curăţăm şi să lăsăm să se răcească toată aparatură respectivă. Sunt deja trei, patru pacienţi în aşteptare care sunt candidaţi pentru un singur pat.", spune 
Radu Ţincu, medic la ATI Floreasca.

"Pacientul aşteaptă cu zilele în UPU, trei patru zile, uneori şi cinci zile aşteaptă în UPU ca să prindă un loc de Terapie Intensivă. Un loc de Terapie Intensivă nu stă liber nici câteva minute", spune şi Amin Zahra medic ATI Timişoara, detaşat la Ploieşti

Medicii şi asistentele se îmbolnăvesc de COVID pe bandă rulantă

Bogdan Nica, managerul SCJU Ploieşti, spune că mulţi colegi s-au îmbolnăvit. Numai în Unitatea de Urgenţă sunt 5 colegi bolnavi.

Medicii care luptă în fiecare zi să salveze vieţi au luat virusul şi l-au dus acasă, unde şi-au îmbolnăvit rudele. Rude care, mai apoi, au ajuns pe aceeaşi secţie ATI, sub supravegherea lor.

"E groaznic, nu ai cuvinte să exprimi. Avem colege care şi-au pierdut părinţii aici. Tot de la COVID.", spune cu ochii în lacrimi Silvia Neagu, asistentă la ATI Ploieşti.

În fiecare zi plâng medicii şi asistentele în spital. Toţi au ochii plânşi. Doctorii, asistentele au ochii plânşi. De durere şi de ciudă. De ciudă, pt că sunt atât de mulţi români care nu cred în COVID şi ajung să moară de COVID în mâinile lor.

Blestemul bolnavului de COVID pentru cei care nu cred în virus

reporter: "Ce le spunem celor care nu cred în COVID?"
pacient cu COVID: "Să ajungă ca mine, să creadă. Eu am crezut. Nu sută la sută, dar am crezut. Aveam 90 de kilograme, nicio boală, în şapte zile, gata! Familia-i bine-n casă, eu aici."

"Să creadă, pentru că nu-i de glumit. Sunt atâţia pacienţi, din păcate, mortalitatea a început să fie foarte mare în rândul tinerilor. Dacă până acum se spunea că e o glumă, că sunt pt bătrâni. Sunt şi pacienţi, tineri, care nu au comorbidităţi şi din păcate, îi pierdem", spune şi asistenta Silvia Neagu.

×
Etichete: COVID-19 Ploiești
x close