Antena 3 CNN Actualitate Restricțile care ar putea schimba viața românilor. CNSU va decide astăzi măsurile care dau peste cap viața românilor

Restricțile care ar putea schimba viața românilor. CNSU va decide astăzi măsurile care dau peste cap viața românilor

Circulația pe timpul nopții ar putea fi interzisă în județele unde a fost depășită rata de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Potrivit unor surse, în timpul ședinței de aseară, Executivul a luat în calcul introducerea acestei măsuri dacă România va atinge pragul de 10,000 infectări zilnice. Astfel, românii nu vor mai avea voie să își părăsească locuințele după ora 23,00 decât în cazuri excepționale.

Restricțile care ar putea schimba viața românilor. CNSU va decide astăzi măsurile care dau peste cap viața românilor
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    05 Noi 2020   •   09:10

Întâlnirea convocată, miercuri seară, de către premierul Ludovic Orban, a fost una de urgență, după ce în România s-a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr record de infectări, mai exact 8.651. 

La ședința de la Palatul Victoria au fost prezenți, alături de Ludovic Orban,  ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă,  ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Principala măsură discutată aseară, care ar putea fi adoptată astăzi, printr-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, este cea a restricționării circulației persoanelor în județele în care rata de infectare este de 1,5 cazuri la mia de locuitori. La acest moment, în România, mai sunt doar 6 județe din partea de est a României unde rata este mai mică de 1,5 la mia de locuitori. 

Aproximativ 50% din restul județelor țării se află în scenariul galben, adică rata de infectare este cuprinsă între 1,5 - 3 infectări la 1000 de locuitori. Vorbim de județe unde măsura restricționării accesului pe timp de noapte ar putea fi instituită.  

Cu alte cuvinte, cei care locuiesc în aceste zone, nu vor mai putea ieși din case decât după reguli bine stabilite de autorități.

La fel se va întâmpla și în județele aflate în scenariul roșu, unde rata de infectare este mai mare de 3 la mia de locuitori. 

Autoritățile vor să impună cât mai repede această măsură. Odată instituită în mod oficial de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, va putea fi aduptată de comitetele județene, în momentul în care acestea vor considera că s-a depășit pragul ratei de infectare și că se impune această măsură.

Practic, circulația ar putea fi restricționată între orele 22.00 sau 23.00 (membrii Guvernului nu s-au hotărât încă) și 6 dimineața. 

Guvernul a decis carantinarea mai multor zone din țară

Mai multe localități din județele Cluj, Timiș și Sălaj vor intra de joi, 5 noiembrie, în carantinare zonală pentru o perioadă de 14 zile, potrivit unui ordin semnat de secretarul de stat Raed Arafat, la propunerea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență din Cluj, Timiș și Sălaj.

Este vorba despre Gherla din județul Cluj, Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Pesac, din județul Timiș și Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou din județul Sălaj.

Carantina zonală se instituie de joi, 5 noiembrie și este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.

Informația a fost comentată, miercuri seară, de Oana Zamfir și Adrian Ursu, la Ediție specială:

"Aflăm acum de la Guvern, aproape de miezul nopții, practic, că de mâine, 5 noiembrie, ce o fi însemnând asta? Nu o însemna că de acum de la 00.00? Că nu au precizat că de mâine de la 5 dimineața, de la 6 dimineața?", a spus Oana Zamfir.

"Adică au fost semnate la centru acele cereri formulate din teritoriu, după ce am semnalat și noi acest lucru", a adăugat Adrian Ursu.

×
Subiecte în articol: restrictii circulatie noapte
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close