Antena 3 CNN Actualitate Reţeta lui Băsescu pentru un turism de succes: Redefinirea României ca brand turistic plus raport corect calitate-preţ

Reţeta lui Băsescu pentru un turism de succes: Redefinirea României ca brand turistic plus raport corect calitate-preţ

Reţeta lui Băsescu pentru un turism de succes: Redefinirea României ca brand turistic plus raport corect calitate-preţ
Sursa foto: Traian Basescu
20 Iul 2009   •   15:22

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, că România trebuie redefinită ca destinaţie turistică pentru ca ţara noastră nu fi cunoscută doar ca ?distribuitor de criminalitate? sau , în cele mai bun caz, de ?exportator de forţă de muncă''. Şeful statului a reclamat lipsa personalului calificat din turism şi s-a pronunţat pentru instituirea unui raport corect între calitate şi preţ.
"România nu mai este cunoscută în lume ca destinaţie turistică. E cunoscută ca o ţară care distribuie criminalitate în Italia, ca o ţară care a exportat peste trei milioane de români la muncă şi ca o ţară care nu valorifică eficient resursele europene", a afirmat Băsescu, arătând că românii sunt mai cunoscuţi în străinătate "prin Mailat" şi că ar trebui ca brandul de ţară să fie adus cel puţin în atenţia europenilor.
Prezent la deschiderea lucrãrilor Consiliului Consultativ al Turismului de la Neptun, preşedintele a apreciat că în prezent infrastructura nu este la un nivel foarte bun, dar a atras atenţia că aceasta nu este principala cauză pentru care turismul nu este la un nivel mai înalt în România.
Băsescu a reclamat calitatea serviciilor în raport cu preţurile, avertizând că un turist care merge în vacanţă în străinătate la preţuri comparabile cu cele din ţară, dar cu servicii de mai bună calitate, nu îşi va mai petrece concediile în România.
"Un turist care merge la Mediterană şi constată servicii de bună calitate la preţuri comparabile cu ale noastre nu se mai întoarce. Un turist pierdut e un turist pierdut. Greu îl aduci înapoi", a spus Băsescu.
Şeful statului a criticat şi modul deficitar în care autorităţile de resort realizează reconversia profesională a personalului care lucrează în turism, amintind că "se poate aranja să primeşti un certificat de ospătar fără să dai pe la cursuri".
În opinia şefului statului, lipsa personalului calificat în turism ''agraveazã calitatea serviciilor hoteliere şi de restaurant, oferite turiştilor, în special pe litoral''.
El a cerut specialiştilor din domeniul turismului să se implice mai mult în calificarea potenţialilor viitori angajaţi dar şi o implicare mai mare a hoteliririlor în pregătirea propriului personal.
"Sunt 3,2 miliarde de euro bani europeni destinaţi calificării. Mulţi s-au autorizat să recalifice, dar normele stabilite sunt slabe şi generează proasta calitate a calificării. Hotelierii ar trebui să găsească soluţii să-şi pregătească singuri personalul pentru că pe piaţa serviciilor de formare şi reconversie profesionalã au apărut diverse societăţi care organizează cursuri dar care în realitate nu le oferă absolvenţilor decât o diplomă şi nimic mai mult?, a subliniat şeful statului.
Băsescu a criticat şi sistemul ''haotic'' în care s-a construit, în staţiuni şi mai ales pe plaje, dând exemplul staţiunii Eforie, unde clădirile noi se ridică chiar pe nisip, impunându-se, în opinia sa, ca viitoarea lege a turismului sã reglementeze obţinerea unor avize consultative pentru construcţiile noi din partea ministerului de resort sau a asociaţiilor patronale.

Preşedintele s-a pronunţat şi pentru corelarea vacanţelor elevilor şi studenţilor cu sezonul estival de varaă sau cu cel de iarnă, pentru a elimina defazajul existent în prezent între perioada de deschidere a sezonului estival şi activitatea şcolarã. Băsescu a dat exemplul Elveţiei şi Austriei, unde sezonul de schi corespunde cu vacanţa de iarnã.

Întrebat în ce alt loc şi-ar petrece vacanţa în afară de Neptun, Băsescu a răspuns că ar prefera staţiunea Mamaia întrucât are mai multe posibilităţi de distracţie în afara plajei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Elena Udrea
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close