Antena 3 Actualitate Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România

Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România

de S.T.    |    18 Oct 2013   •   08:28
Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România Foto: Agerpres/AP

România este pregătită să accepte un acord care va permite armatei americane să folosească una dintre bazele sale aeriene situate în apropierea Mării Negre pentru a retrage trupele din Afganistan, au declarat joi oficiali americani, citaţi de AFP.
   
Acest acord permite Statelor Unite, care vor să îşi retragă mare parte din trupele din Afganistan până în 2014, să rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante.
   
Americanii folosesc în prezent baza Manas, din Kîrgîzstan, însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014, a precizat un resposabil american pentru AFP. Aceştia vor astfel să transfere activităţile acestei baze în România.
   
Acordul cu Bucureştiul va fi discutat vineri în cadrul unei întâlniri între secretarul Apărării Chuck Hagel şi omologul român Mircea Duşa.
  
"Ultimele detalii sunt în curs de finalizare", a subliniat un membru al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.
 
Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din estul României, va servi drept punct de tranzit principal pentru soldaţi la întoarcerea din Afganistan către Statele Unite. Echipamentele vor tranzita tot prin acest punct de trecere.
   
Numărul soldaţilor americani staţionaţi la baza Kogălniceanu va creşte în mod exponenţial în cazul unui acord: în prezent aproximativ 1.500 de persoane se află la baza din Manas.

Aproximativ 51.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan şi majoritatea acestui contingent, precum şi echipamentele grele, urmează să fie repatriate în Statele Unite până la sfârşitul lui 2014.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close