Antena 3 CNN Actualitate Riscurile creşterii pensiilor | Avertismentul experţilor despre ce urmează, de fapt, în 2024

Riscurile creşterii pensiilor | Avertismentul experţilor despre ce urmează, de fapt, în 2024

Noul proiect de lege a pensiilor poate genera costuri fiscale inițiale care ar putea periclita eforturile de reducere a deficitului în următorii câțiva ani, arată în raportul FMI privind România, publicat vineri.

Riscurile creşterii pensiilor | Avertismentul experţilor despre ce urmează, de fapt, în 2024
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Dec 2023   •   08:00

Conform planurilor aleșilor politici, pensiile românilor ar urma să crească de două ori în 2024. Cu toate acestea, impactul real al majorării ar putea fi unul negativ, avertizează experții. 

Mai exact, cu toate că vor încasa pensii majorate, pensionarii nu vor mai avea aceeași putere de cumpărare ca în 2023, având în vedere inflația ridicată.

"În primul rând, aceste majorări, dacă ne referim la pensii, sunt absolut normale și din punctul meu de vedere sunt oarecum insuficiente, pentru că rata inflației a fost într-adevăr de vreo 16,7%. A fost un ritm de creștere a salariului mediu net brut ca fiind negativ și a mai tras în jos această majorare, dar de fapt, ca putere de cumpărare, pensionarii pierd”, a spus Cristian Păun, analist economic, potrivit evz.ro. 

De asemenea, şi majorarea salariilor minime din România ar putea fi încă un aspect care ar afecta economia reală, spun experții.

"Salariul minim trebuie să țină cont de productivitatea muncii în fiecare sector și să fie rezultatul unei negocieri între sindicate și patronate", a mai spus expertul. 

Citeşte şi: Categoria de angajați "păcălită" de Guvern cu majorările salariale | Tăieri drastice din bugetul pe 2024

Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a venit cu o serie de recomandări, care ar putea atenua impactul negativ al majorărilor promise de Guvern în 2024. 

  • Pachetul fiscal adoptat recent oferă o îmbunătățire binevenită în politica fiscală și ar trebui să contribuie la reducerea oarecum a deficitului fiscal în 2024; dar va fi nevoie de mai mult. În special, reducerea unor scutiri de taxe este un pas înainte. Cu toate acestea, unele măsuri, în special noile taxe pe cifra de afaceri, nu sunt în conformitate cu bunele practici și ar trebui reconsiderate. Mai mult, sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a ridica cel puțin 2% din PIB în venituri suplimentare, dincolo de câștigurile din recentul pachet fiscal, pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu, asigurând în același timp că toți contribuabilii își plătesc cota echitabilă. Raționalizarea TVA și a impozitelor pe venitul personal (inclusiv eliminarea lacunelor și eliminarea privilegiilor fiscale).
  • Raționalizarea TVA-ului și a impozitelor pe venitul personal (inclusiv eliminarea lacunelor și eliminarea privilegiilor fiscale) ar trebui să fie elemente cheie ale unei astfel de reforme. Odată ce acest lucru este realizat, ar trebui să se ia în considerare reintroducerea impozitării progresive pe venit.

  • Politicile fiscale și de cheltuieli vor trebui să devină mai previzibile. Anunțarea unor reforme fiscale suplimentare cu mult timp în avans va ajuta companiile și gospodăriile să se adapteze la aceste schimbări. Cheltuielile pentru pensii și salariile din sectorul public ar trebui stabilite pe o traiectorie sustenabilă bazată pe formule, așa cum se prevede în NRRP. Acești pași ar trebui să contribuie la îmbunătățirea bugetării pe termen mediu și să sprijine o cale credibilă pentru consolidarea fiscală necesară, se arată în raportul FMI pentru România, citat de adevărul.ro.

Mircea Coşea, apel la demnitari: "Nu mai creați panică! Fiți corecți şi responsabili"

Mircea Coşea, profesor de economie, a făcut un apel la Guvernanţi să se ţină de promisiunile făcute românilor şi să fie corecți şi responsabili mai ales că bugetul pe 2024 este foarte fragil. 

"Bugetul pe 2024 este foarte fragil şi trebuie să discutăm realist şi responsabil faţă de ce se întâmplă. Pensiile au scăzut pentru că avem inflaţie. Nu trăim într-o lume ideală, e o lume cu inflație cu crize şi trebuie să ne adaptăm la această situaţie.

Din punctul meu de vedere situaţia cu învățământul este foarte gravă. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat cu ancheta PISA (n.r Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor - PISA 2022) şi în ce situaţie este România. 

Citeşte şi: Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă | Anunţul Casei de Pensii

Este absolut obligatoriu ca cei care guvernează, decidenţii politici să înțeleagă că atunci când ai puțini bani trebuie să ai priorități. Ori eu cred că educația şi învățământul este o prioritate în România.

Deci sper să nu se întâmple aşa ceva ca Guvernarea să nu se tină de cuvânt când a promis faţă de toată națiunea 40%. Nu putem acum să ne întoarcem cu 20% şi să mulțumim pe toată lumea. Calitatea învățământului va scădea.

Eu vă rog să fie o transparență cât se poate de clară. Lucrurile sunt foarte grave pentru că nici până la această oră nu s-au găsit banii pentru bugetul din 2024.

Nu creați această panică pe care o creați prin neclaritatea comunicării. Toată lumea ştie că acest draft de Ordonanță de Urgență există. Şi nici acum nu ştim dacă putem să acoperim sau nu bugetul pe 2024. Iar în momentul de faţă domnul ministru de Finanţe nu dă nicio soluţie viabilă", a spus profesorul Mircea Coşea la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close