Antena 3 CNN Actualitate România, a doua mare rată anuală a inflației din UE după Ungaria

România, a doua mare rată anuală a inflației din UE după Ungaria

România, a doua mare rată anuală a inflației din UE după Ungaria
Sursa foto: Foto: developing8.org
de N.B.    |    14 Dec 2012   •   18:10

România a înregistrat a doua mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în luna noiembrie, întrecută doar de Ungaria, deși le nivelul celorlalte state membre cât și în zona euro, aceasta a scăzut.

Conform cifrelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres, în Uniunea Europeană, rata anuală a inflației a scăzut în luna octombrie până la 2,4% de la 2,6% în luna septembrie, în timp ce în cazul zonei euro rata anuală a inflației a scăzut până la 2,2% în noiembrie de la 2,5% în luna octombrie. Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să mențină creșterea prețurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

țările cu cea mai ridicată rată anuală a inflației au fost Ungaria (5,3%), România (4,4%) și Estonia (3,8%). La polul opus se situează Grecia (0,4%), Suedia (0,8%) și Cipru (1,4%).

Comparativ cu luna octombrie 2012, rata anuală a inflației a scăzut în 24 state membre (inclusiv în România), a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut într-un singur stat membru UE.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a scăzut la 4,56% în luna noiembrie 2012, de la 4,96% în luna octombrie. Proiecția curentă a BNR plasează rata anuală a inflației IPC la 5,1% la sfârșitul anului 2012 și la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite în sus cu 1,9 puncte procentuale și, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale.

×
Subiecte în articol: Eurostat
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close