Antena 3 CNN Actualitate România a solicitat ajutorul UE în urma inundaţilor: Patru state sunt gata să ne ajute

România a solicitat ajutorul UE în urma inundaţilor: Patru state sunt gata să ne ajute

România a solicitat ajutorul UE în urma inundaţilor: Patru state sunt gata să ne ajute
04 Iul 2010   •   21:49

România a acceptat ofertele de asistenţă formulate de Belgia şi Austria, după ce autorităţile române au activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, cerând astfel sprijin pentru a face faţă inundaţiilor, a anunţat Comisia Europeană citată de Mediafax.

"În seara de 2 iulie, autorităţile române au activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, cerând sprijin pentru a face faţă inundaţiilor grave care afectează în prezent partea de nord-est a ţării. Solicitarea de asistenţă sub formă de diguri gonflabile, pompe, generatoare de energie, sisteme de purificare a apei, kituri pentru iluminat şi alte materiale a fost comunicată imediat statelor participante prin intermediul Centrului pentru monitorizare şi informare al Comisiei", se arată într-un comunicat publicat duminică pe site-ul Comisiei.

Autorităţile austriece au oferit ţării noastre 10 sisteme de pompare a apelor uzate şi trei generatoare, iar Belgia ne va pune la dispoziţie 11 pompe, cinci generatoare şi o unitate de purificare a apei. Convoiul belgian, care a plecat deja spre România şi urmează să preia şi ajutorul oferit de Austria, va ajunge în ţara noastră luni seară.

Potrivit Comisiei Europene, oficialii români analizează şi ofertele de ajutor formulate de Franţa şi Estonia. Franţa doreşte să ofere cinci sisteme de pompare, opt generatoare şi o unitate de purificare a apei şi 30 de persoane pentru operarea acestora, iar Estonia a anunţat că o echipă formată de Estonia, Letonia şi Lituania şi un modul de pompare de mare capacitate, finanţat de Comisia Europeană, sunt pregătite să intervină în România.

"Încă o dată, Europa a asistat la noi exemple de solidaritate într-un moment în care au lovit dezastre. Aş vrea să exprim aprecierea mea pentru ţările care au venit în ajutorul României şi solidaritatea mea cu poporul român, care suferă consecinţele inundaţiilor?, a declarat Kristalina Georgieva, comisar european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns în situaţii de criză.

Foto: Intact Images

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: inundatii UE ajutor
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close