Antena 3 CNN Actualitate România ar putea importa sânge din UE

România ar putea importa sânge din UE

România ar putea importa sânge din UE
Sursa foto: Foto: wisegeek.com
de M.Z.    |    09 Feb 2013   •   23:58

România ar putea importa sânge şi componente sangvine umane din statele UE, în cazul unor calamităţi, catastrofe şi evenimente deosebite, urmând să fie posibil şi exportul către alte ţări, cu condiţia să nu fie afectat necesarul naţional, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii (MS), informează Gândul.

Importul de sânge şi componente sangvine umane se face în special în caz de calamităţi, catastrofe şi evenimente deosebite, în care apare o creştere marcată a necesarului de sânge şi /sau componente sanguine şi scăderea rezervei naţionale de sânge, dar şi atunci când există nevoie de anumite componente sangvine care nu se produc în România, se arată în proiect.

Introducerea sau scoaterea din ţară de sânge şi componente sangvine pentru utilizare terapeutică, fără autorizaţie eliberată de către Ministerul Sănătăţii constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Directorul Centrului de Trasfuzii Bucureşti, dr. Doina Goşa, declara în iunie 2012 că anual sunt colectaţi aproximativ 40.000 de litri.

Potrivit medicului, cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosiţi pentru transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie. De asemenea, clinicile de chirugie cardiovasculară solicită mult sânge şi produse derivate.

În Centrul de Transfuzii al Capitalei donează, în fiecare lună, aproximativ 5.000 de persoane. Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10%.



×
Subiecte în articol: România import sange
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close