Antena 3 CNN Actualitate România, condamnare rușinoasă la CEDO din cauza unui ofițer SRI. Statul român, găsit vinovat de complicitate la agresiune

România, condamnare rușinoasă la CEDO din cauza unui ofițer SRI. Statul român, găsit vinovat de complicitate la agresiune

România, condamnare rușinoasă la CEDO din cauza unui ofițer SRI. Statul român, găsit vinovat de complicitate la agresiune
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Feb 2017   •   09:54

România este condamnată la CEDO din cauza unui bătăuş SRI, scrie Jurnalul Național. Vom plăti cu toţii daune morale unor tineri după ce aceştia au fost bătuţi crunt de un ofiţer SRI, iar instituţiile statului au muşamalizat dosarul.

Decizia aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

CEDO spune că statul român, prin clasarea dosarului, a devenit complicele atacatorilor şi acceptă tacit violenţa motivată de ură.

În 2006, la finalul marşului gay anual din București, doi tineri participanţi la paradă au fost bătuţi cu sălbăticie în metrou, de un grup de şapte tineri, între care şi o femeie. Un tânăr aflat în metrou a fotografiat incidentul, iar în baza imaginilor, poliţiştii au aflat că printre bătăuşi era şi un ofiţer SRI.

SRI a refuzat colaborarea cu anchetatorii

Victimele au fost împinse într-un colț al vagonului. Una dintre ele a încercat să le protejeze pe celelalte cu propriul corp, dar al doilea reclamant a rămas expus și a încasat mai multe lovituri. (...) De asemenea, se prindeau de barele de metal de deasupra capetelor lor, lovindu-și victimele cu picioarele.
SURSA: Motivarea deciziei CEDO

La începutul anchetei, poliţia a cerut Serviciului de Informaţii să confirme dacă ofiţerul SRI era în timpul serviciului, însă abia după un an au reuşit să obţină o declaraţie din partea angajatului SRI, mai scrie Jurnalul Naţional.

Ancheta a fost îngreunată şi de faptul că dosarul a ajuns cu întîrziere la poliţişti. Mai mult, Serviciul Român de Informaţii a refuzat pur şi simplu să colaboreze cu anchetatorii.

Până la urmă, cazul a fost clasat, deşi vinovaţii nu fuseseră identificaţi, potrivit Jurnalului Naţional. Reclamanţii au contestat în 2012 la prim-procurorul parchetului în cauză decizia poliţiştilor, dar acesta le-a respins contestaţia. Cei doi tineri bătuţi şi-au căutat şi au obţinut dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Magistraţii au decis că cei care au cercetat penal cazul au fost ineficienţi, iar statul român s-a făcut vinovat de complicitate la agresiune, pentru că a clasat cazul fără să-i găsească pe vinovaţi. Pentru asta, România trebuie să plătească acum 14.000 de euro către cei doi tineri agresaţi.

×
Subiecte în articol: ofiter SRI previziuni
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close