Antena 3 CNN Actualitate România s-ar putea confrunta cu o criză a cartofilor prăjiţi | ”Cartoful românesc este în pericol de abandon”

România s-ar putea confrunta cu o criză a cartofilor prăjiţi | ”Cartoful românesc este în pericol de abandon”

România s-ar putea confrunta cu o criză a cartofilor prăjiţi. Se întâmplă în Japonia, unde un celebru lanţ de restaurante a înjumătăţit porțile de cartofi din cauza cererii mari şi a cantităţilor reduse de cartofi.

România s-ar putea confrunta cu o criză a cartofilor prăjiţi | ”Cartoful românesc este în pericol de abandon”
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2022   •   14:23

Președintele Federației Cartofului din România, Romulus Oprea, a declarat pentru Antena 3 că în România cultura de cartof este foarte redusă și că, local, țara noastră se află deja într-o criză a cartofului. În ceea ce privește procesarea cartofului în România, aceasta este ”aproape inexistentă”, susține Romulus Oprea.

„În România criza cartofului a devenit cronică. În ultimii 30 de ani această cultură a fost lăsată la voia întâmplării. Ceea ce se întâmplă în Japonia și în alte țări nu este decât urmarea problemelor cauzate de pandemie. (...) 

Local suntem în criză a cartofului. În ce privește exportul noi suntem aproape inexistenți, deci avem punctual exportul de cartof în stare proaspătă, nicidecum procesat. Cartoful românesc este în pericol de abandon, în cădere liberă în ultimii 30 de ani, dar mai accentuat din 2007 când am intrat în competiție directă cu marile țări producătoare de cartofi din vestul Europei. 

După cum se vede, alimentul ăsta de bază va deveni trufanda pentru că nu se mai produce în țară maxim 50-60% în anii buni din consumul intern al populației, iar procesarea este aproape inexistentă. Industria de french fries în România este aproape inexistentă.”, a declarat președintele Federației Cartofului din România pentru Antena 3.

În Japonia, peste 3.000 de restaurante McDonald's din Japonia, cea mai mare piață asiatică pentru produse din cartofi congelați din SUA, au declarat că vor vinde doar porții mici de cartofi prăjiți în viitorul apropiat, transmite The Guardian.
 

×
Subiecte în articol: România cartof criza
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close