Antena 3 CNN Actualitate România NU va adera la Schengen prea curând. Subiectul va fi discutat abia anul următor

România NU va adera la Schengen prea curând. Subiectul va fi discutat abia anul următor

România NU va adera la Schengen prea curând. Subiectul va fi discutat abia anul următor
Sursa foto: Foto: spunesitu.adevarul.ro
04 Dec 2012   •   16:18

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu se află momentan pe agenda Consiliului JAI din 6-7 decembrie, deoarece Olanda şi Germania aşteaptă raportul MCV. Se pare că subiectul va fi discutat în martie, la următorul Consiuliu JAI, potrivit secretarului de stat în MAI, Marian Tutilescu.

"Deocamdată nu se pune această problemă. La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor în primul consiliu formal, pentru că în ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de preşedinţia irlandeză. La acest Consiliu nu se iau decizii, ca atare primul consiliu va fi la începutul lunii martie, când eu sper că acest subiect va fi pus pe agendă şi, mai mult decât atât, sper şi într-o decizie pozitivă pentru că avem toate motivele să sperăm acest lucru. Dacă această decizie va fi luată la Consiliul JAI din martie, bineînţeles pe varianta acelui compromis în cei doi paşi, frontierele maritime şi aeriene vor fi ridicate în ultima duminică din luna martie", a declarat Tutilescu.

Potrivit acestuia, aderarea cu frontierele terestre ar putea avea loc la sfârşitul lui 2013, scrie Mediafax.

"E greu să stabilim un termen, sigur, noi sperăm ca la sfârşitul anului 2013 să se întâmple şi acest lucru, dar depindem într-o bună măsură şi de adoptarea unui pachet de măsuri privind întărirea guvernanţei în spaţiul Schengen. Acest pachet de măsuri se află în momentul de faţă la Parlamentul European în procedura aceasta de dialog cu Consiliul, cu Comisia Europeană. Vom putea undeva la orizontul lunii martie să avem un scenariu mai realist", a estimat secretarul de stat MAI.Cel puţin din declaraţiile făcute în media de reprezentanţii Germaniei şi Olandei, se aşteaptă într-adevăr acel raport intermediar din MCV. Sigur, noi vom începe contactele cu cele două ţări la începutul anului viitor sau imediat după publicarea acestui raport pentru a identifica problemele şi pentru a găsi soluţii în aşa fel încât în martie să putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers", a arătat oficialul MAI.

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close