Antena 3 CNN Actualitate România intră, din martie 2024, în Schengen cu porturile și aeroporturile. Votul în COREPER se dă peste două zile

România intră, din martie 2024, în Schengen cu porturile și aeroporturile. Votul în COREPER se dă peste două zile

Reprezentații misiunilor diplomatice la UE votează intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime

România intră, din martie 2024, în Schengen cu porturile și aeroporturile. Votul în COREPER se dă peste două zile
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Becker & Bredel
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2023   •   18:03

Votul în Consiliul Reprezentanților Permanenți (COREPER) va avea loc peste două zile.

Comitetul Reprezentanților Permanenți la Uniunea Europeană este format din șefii sau adjuncții șefilor de misiuni diplomatice la Bruxelles.

Ambasadorul Austriei la UE va vota în favorarea aderării României cu porturile și aeroporturile, începând din luna martie, relatează Antena 3 CNN.

În ceea ce privește frontierele terestre, acest aspect nu face obiectul votului de peste două zile.

Schimbarea de strategie a României

Antena 3 CNN a relatat, înainte de Crăciun, că noua strategie a autorităților de la București este ca România să renunțe la varianta convocării unui Consiliu Extraordinar JAI - Justiție și Afaceri Interne - la finele acestui an.

Autoritățile de la București optează pentru varianta mai avantajoasă a unui vot favorabil în cadrul Comitetul Reprezentanților Permanenți - COREPER - care-i reunește pe șefii și adjuncții de misiuni diplomatice la Bruxelles ale statelor membre.

Ulterior, votul în COREPER ar urma să fie validat într-o reuniune de Consiliu al Uniunii Europene, conform sursei citate.

Șansele extinderii Schengen cu România și Bulgaria au crescut după ce, luna aceasta, Olanda a renunțat la veto-ul față de vecinii noștri de la sud.

De anul trecut, guvernul Austriei s-a exprimat împotriva extinderii spațiului de liberă circulație, argumentând că acesta nu este funcțional, și a adus drept argument fluxul mare de migranți neînregistrați care ajung în centrul și vestul Europei.

În ultimele săptămâni, guvernul de la Viena a semnalat că își relaxează poziția și nu se mai opune extinderii Schengen cu România și Bulgaria la nivelul spațiului aerian și al frontierelor maritime.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close