Antena 3 CNN Actualitate România schimbă tactica pentru aderarea la Schengen și renunță la convocarea unui Consiliu Extraordinar JAI

România schimbă tactica pentru aderarea la Schengen și renunță la convocarea unui Consiliu Extraordinar JAI

România rămâne ferm atașată de obiectivul aderării la spațiul Schengen iar, pe ultima sută de metri, autoritățile de la București au decis să schimbe tactica.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Dec 2023   •   08:12

Primul pas semnificativ ar fi ajungerea la un acord pe migrație, acord pe care inclusiv Austria îl susține.

Țara noastră se bazează şi pe votul din Parlamentului Olandei, care a ridicat veto-ul față de Bulgaria şi a eliminat, implicit, un obstacol și pentru România, inclusă în același "pachet" cu vecinii noștri de la sud.

În acest context aparent mai favorabil, noua strategie este ca România să renunțe la varianta convocării unui Consiliu Extraordinar JAI - Justiție și Afaceri Interne - la finele acestui an.

Citește și: Ungaria va renunța la obiecția față de aderarea Bulgariei la Schengen

Autoritățile de la București ar prefera varianta mai avantajoasă a unui vot favorabil în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre în Comitetul Reprezentanților Permanenți.

Ulterior, acest vot ar urma să fie validat și într-o reuniune de Consiliu al Uniunii Europene, care ar avea loc până la sfârșitul anului, relatează Antena 3 CNN.

Cum arată șansele României și Bulgariei după ce Olanda a renunțat la veto-ul față de vecinii noștri de la sud

Olanda a anunțat, săptămâna trecută, că este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, punând astfel capăt opoziției de lungă durată pe care a manifestat-o față de intrarea acestei țări în zona europeană de liberă circulație.

După decizia Olandei, Austria rămâne singura țară care ar trebui să-și revizuiască poziția pentru a permite aderarea României și Bulgariei, care îndeplinesc, de mult timp, criteriile tehnice necesare.

De anul trecut, guvernul de la Viena s-a exprimat împotriva extinderii spațiului de liberă circulație, argumentând că acesta nu este funcțional, și a adus drept argument fluxul mare de migranți neînregistrați care ajung în centrul și vestul Europei.

Despre discuțiile cu Austria, premierul bulgar Nikolai Denkov a menționat că acestea continuă, iar scenariile și texte unei posibile decizii sunt în discuție.

La rândul său, premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui țară predă, la finele anului, președinția Consiliului European către Belgia, și-a exprimat dorința de a vedea România și Bulgaria în spațiul Schengen până la sfârșitul lui 2023.

×
Subiecte în articol: Consiliu JAI România Schengen
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close