Antena 3 CNN Actualitate România trece la ora de iarna. Românii vor câștiga o oră de somn în plus

România trece la ora de iarna. Românii vor câștiga o oră de somn în plus

România trece la ora de iarna. Românii vor câștiga o oră de somn în plus
Sursa foto: Foto: Mediafax
24 Oct 2012   •   16:49

Duminică, 28 octombrie, România va trece la ora oficială de iarnă, ora 04:00 urmând să devină ora 03:00.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Odata cu ora de iarna, castigam 1 ora de somn, apropiindu - ne ca si stramosii nostri de ideea de a ne ghida dupa astre. Stramosii erau mult mai flexibili fata de astrele care le guvernau in mare masura viata - soarele si luna. Cel care a gandit prima data ca posibila introducerea acestui tip de orar conventional a fost un neo - zeelandez pe numele sau Hudson la 1898.

Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar 31 octombrie - având 25 de ore - va fi cea mai lungă zi a anului.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close