Antena 3 CNN Actualitate România va avea prima hartă interactivă cu localităţile vizate de risc seismic. Consolidările se pot face cu finanțare 100% de la buget

România va avea prima hartă interactivă cu localităţile vizate de risc seismic. Consolidările se pot face cu finanțare 100% de la buget

G.M.
2 minute de citit Publicat la 15:12 28 Ian 2025 Modificat la 15:12 28 Ian 2025
casa cutremur
România va avea prima hartă interactivă cu localităţile vizate de risc seismic. FOTO: Getty Images

România va avea prima hartă interactivă cu unităţile administrativ-teritoriale vizate de riscul seismic, care vor putea cere finanţare de la Ministerul Dezvoltării pentru consolidarea clădirilor, a anunţat marţi ministrul Cseke Attila.

Harta va fi interactivă şi va ajuta atât locuitorii să ştie în ce zonă stau, cât şi autorităţile locale să acceseze fonduri pentru consolidări. Guvernul a aprobat, în perioada 2022-2023, programe de investiţii care se derulează la nivelul MDLPA, atât pentru clădiri publice, cât şi pentru blocuri de locuinţe.

Ministrul a precizat că sunt în derulare 98 de proiecte care vizează siguranţa seismică a şcolilor, spitalelor, a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice și a făcut apel ca autorităţile locale să expertizeze clădirile ca să se poată accesa fondurile. Finanţarea lucrărilor este asigurată 100% de la bugetul de stat, inclusiv expertiza de risc seismic necesară cererii de finanţare.

HARTA va putea fi accesată aici

Astfel, în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, au fost semnate 66 de contracte de finanţare, în valoare de 1.126.198.835 de lei, din care 7 contracte, în valoare de 258.497.594,34 de lei, pentru blocuri de locuinţe.

”Prin Programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase” au fost semnate 30 de contracte de finanţare, în valoare totală de 845.218.081,52 lei, iar prin Programul naţional de investiţii pentru consolidarea spitalelor "Mihail Cantacuzino", au fost semnate două contracte de finanţare, în valoare totală de 15.370.151,27 de lei. Suplimentar, din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Ministrul Dezvoltării finanţează consolidarea a 39 blocuri de locuinţe şi 165 clădiri publice”, a mai spus ministrul.

Guvernul a creat instrumente de finanţare pentru siguranţa seismică, este responsabilitatea autorităţilor locale să aducă documentaţia necesară pentru proiecte mature care pot fi finanţate, a subliniat Cseke Attila. Până în prezent, dintre toate contractele semnate prin cele trei programe, doar 11 blocuri de locuinţe şi 3 şcoli din municipiul Bucureşti sunt finanţate. ”Avem prea puţine contracte la nivel naţional şi la nivelul municipiului Bucureşti, în condiţiile în care Capitala ţării este printre primele 10 Capitale din lume expuse riscului seismic. Pentru că viaţa şi siguranţa oamenilor este cea mai importantă, trebuie să reuşim să consolidăm cât mai multe dintre aceste clădiri, în fiecare an, inclusiv în Bucureşti”, a spus ministrul.

El a subliniat că 80% (2.681) din numărul total de unităţi administrativ-teritoriale din România au fost incluse pe harta riscului seismic, care poate fi accesată pe pagina Ministerului Dezvoltării şi au fost incluse şi zonele cu grad de acceleraţie a terenului mai scăzut, precum cea din judeţul Gorj, unde au fost cutremure neaşteptate, cu pagube materiale considerabile la clădiri publice şi şcoli.

 

×
x close