Antena 3 CNN Actualitate Românii, primii din UE la orele de muncă şi printre ultimii la zilele de concediu

Românii, primii din UE la orele de muncă şi printre ultimii la zilele de concediu

Românii, primii din UE la orele de muncă şi printre ultimii la zilele de concediu
Sursa foto: Foto: ineedmotivation.com
16 Aug 2012   •   17:41

Angajaţii cu normă întreagă din România au avut anul trecut cea mai lungă săptămână de lucru din UE, de 41,3 ore în medie, la fel ca în 2010. Asta în timp ce la zile libere în sărbători legale au fost ultimii, iar la zile de concediu plătit au ocupat penultima poziţie la nivel european, arată Mediafax.

În UE, media săptămânii de lucru este în UE de 39,7 ore, iar în zona euro de 39,5 ore.
   
În acest clasament, întocmit de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound), românii sunt urmaţi de Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia şi Marea Britanie (ambele 40,5), Austria şi Bulgaria (ambele 40,3), Cehia şi Polonia (ambele 40,2).

La polul opus se află angajaţii din Finlanda, cu 37,8 ore. Aceştia lucrează cu 3,5 ore pe săptămână, sau cu 4,5 săptămâni pe an, mai puţin decât românii.
   
Programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe săptămână în România, maxim în UE, şi la fel ca în Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg şi Malta. Francezii se menţin pe ultimul loc în UE, cu 35,6 ore, la fel ca în raportul pentru anul 2010.

Ţara noastră se situează pe penultima poziţie în UE la concediul mediu anual plătit, cu 21 de zile. Pe ultima poziţie, cu câte 20 de zile, se află zece ţări, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru şi Belgia. Germanii, francezii şi danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de câte 30 de zile.
   
Angajaţii din România au avut anul trecut cele mai puţine zile libere de sărbători legale (se exclud sărbătorile libere care cad duminica), numai 6, la egalitate cu Olanda, care în 2010 a avut 5. Restul ţărilor în care angajaţii au un concediu plătit de numai 20 de zile au între 7 şi 12 zile libere de sărbători legale.
   
Spania are cele mai multe zile libere de sărbători legale, 14, urmată de Malta şi Slovacia, câte 12.
   



×
Subiecte în articol: munca UE concediu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close