Antena 3 Actualitate Romii solicită viitorului Guvern "înfiinţarea unui mega-minister" al acestei etnii

Romii solicită viitorului Guvern "înfiinţarea unui mega-minister" al acestei etnii

de D.D.    |    17 Dec 2012   •   13:50
Romii solicită viitorului Guvern "înfiinţarea unui mega-minister" al acestei etnii Foto: Agerpres
Partida Romilor "Pro Europa" Cluj solicită viitorului Guvern înfiinţarea unui "mega-minister" al romilor, condus de un membru al etniei. Ministerul ar trebui să se ocupe de gestionarea problemelor acestei minorităţi în domenii precum educaţia, sănătatea, de crearea de locuri de muncă şi de integrarea acestora.

Potrivit prim-vicepreşedintele Partidei Romilor "Pro Europa" Cluj, Aurel Pascu, citat de Mediafax, situaţia romilor este "dezastruoasă".

"Cerem viitorului Guvern înfiinţarea unui mega-minister pentru romi condus de un reprezentant al etniei, care să se ocupe de gestionarea şi rezolvarea problemelor romilor în domenii precum educaţia, sănătatea, crearea de locuri de muncă şi integrarea lor mult mai rapidă. Situaţia romilor este dezastruoasă şi se trag semnale de alarmă din partea Comisiei Europene legate de această situaţie. Acest minister va pune în mişcare rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii. Dacă tot se măreşte numărul de ministere, să se facă şi unul pentru romi. Ne-am inspirat din modelul de integrare al romilor din Spania, unde în anul 2000 a fost înfiinţat un minister similar, care a ajutat la integrarea romilor. Noi vrem să avem o colaborare directă cu alte state ale UE, să avem persoane de contact în statele unde trăiesc romi din România, cum ar fi Spania, Italia, Franţa", a precizat Pascu.

Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor "Pro Europa" a adăugat că formaţiunea solicită şi numirea unor romi în ambasadele României din Franţa, Italia, Marea Britanie, Italia sau Spania care să monitorizeze romii români ce trăiesc în aceste state.

"Rolul acestor reprezentanţi romi din ambasade este de a colabora şi de a încerca să rezolve problemele cu care se confruntă fiecare ţară cu populaţie romă din România", a menţionat Aurel Pascu.

În plus, Partida Romilor "Pro Europa" Cluj mai cere viitorului Guvern să ţină cont în reorganizarea administrativ-teritorială şi de interesul romilor, astfel încât judeţul Mureş să fie inclus în regiunea nord-vest şi să fie scos din regiunea centru, pentru a se forma un echilibru.

"În judeţele Mureş, Sălaj, Bihor, Maramureş, există o pondere de peste cinci la sută romi şi am dori ca regionalizarea să ţină cont şi de interesele noastre. Şi absorbţia fondurilor europene pe proiecte de romi ar creşte", a precizat Pascu.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close