Antena 3 CNN Actualitate Rromii îl acuză pe Tăriceanu de discriminare

Rromii îl acuză pe Tăriceanu de discriminare

Rromii îl acuză pe  Tăriceanu de discriminare
04 Iul 2007   •   13:57

Asociaţia Romani Criss a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), considerând că declaraţiile premierului Tăriceanu, referitoare la trimiterea unor poliţişti în Italia pentru prinderea şi repatrierea romilor infractori, sunt discriminatorii. Membrii organizaţiei spun că din declaraţia premierului, potrivit căreia rromii "comit toate infracţiunile posibile, de la tâlhărie şi prostituţie, până la jafuri organizate şi trafic de droguri", rezultă ca firească asocierea romilor "exclusiv cu infracţionalitatea".

"Este cu atât mai puţin de acceptat că nimeni nu reacţionează şi că pare un lucru absolut firesc. Nu este firesc ca oamenii publici să facă astfel de declaraţii. Nu este firesc să asociem romii exclusiv cu infracţionalitatea (şi nici să gândim asta), dintr-un motiv foarte simplu: etnia nu determină infracţionalitatea. A nu se uita că nu ni s-a precizat modul în care persoanele la care se referă domnul Tăriceanu au fost identificate drept persoane de etnie romă", se arată în comunicatul Romani Criss.

Premierul Tăriceanu va primi miercuri o citaţie prin care va fi invitat la audieri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Primul ministru va da explicaţii marţea viitoare în faţa consiliului în legătură cu declaraţiile făcute la adresa comunităţii romilor din Italia.

Potrivit uzanţelor, premierul nu este obligat să se prezinte personal al CNCD pentru a fi audiat, el putând fi reprezentat de un angajat al Executivului sau de un avocat. Un comunicat al guvernului precizează că premierul nu a avut intenţia să aducă, prin declaraţiile făcute, vreun prejudiciu de imagine cetăţenilor de etnie rromă.

Romani Criss atrage încă odată atenţia asupra faptului că nu există poziţii publice din partea autorităţilor, care să condamne public rasismul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close