Antena 3 CNN Actualitate Rugă pe timp de criză: Cele nouă morminte sfinte din cimitirul Bellu Catolic

Rugă pe timp de criză: Cele nouă morminte sfinte din cimitirul Bellu Catolic

Rugă pe timp de criză: Cele nouă morminte sfinte din cimitirul Bellu Catolic
Sursa foto: Mormintele sfinte de la Bellu Catolic fac minuni
18 Mai 2010   •   14:00
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // În cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, oamenii care frecventează locul pentru a aprinde o lumânare sau a depune flori nu pleacă de acolo până când nu dau o tură de rugăciune la cele nouă morminte sfinte ale cimitirului. Şi, pentru că de aproape 100 de ani acele morminte aduc reuşite celor care se roagă la ele, zvonul a circulat atât de mult, pe o perioadă atât de lungă, încât nu numai oamenii din Bucureşti vin aici pentru a se ruga, ci şi cei din alte oraşe ale ţării. Antena3.ro vă prezintă un foto-reportaj din cimitirul Bellu Catolic, de la mormintele sfinte care fac minuni.

O mare de cruci şi morminte aranjate uniform şi îngrijite şi o mulţime de morminte sub formă de monumente. Însă numai nouă dintre ele fac minuni. Lumea se roagă la mormintele sfinte din Bellu Catolic, de fiecare dată când intră în cimitir. Chiar dacă pun flori şi aprind lumânări pentru rudele decedate, oamenii care vin la cimitir nu uită să treacă şi să se roage pe la mormintele sacre. Ele datează de aproape 100 de ani, iar zvonul cum că ele fac minuni s-a perpetuat şi lumea a început să vină din toată ţara pentru a se ruga la ele. Iar de 63 de ani, un singur om cunoaşte istoria lor: nea Marinică Creangă, un bătrânel înţelept pe care vârsta de 81 de ani l-a prins în Bellu Catolic. Lucrează acolo din 1947 şi a văzut cum unele morminte au devenit sfinte şi ştie ce se ascunde în spatele istoriei lor.




?În 1941 m-am mutat din judeţul Argeş, unde m-am născut, în Bucureşti şi şase ani mai târziu am găsit de muncă aici, în cimitir, pentru că ştiam mai multe persoane de la mine din comună care lucrau în Bellu Catolic şi mi-era dor de locul natal. Deşi sunt ortodox, de atunci şi până în prezent am rămas aici şi mă ocup de îngrijirea mormintelor, de curăţenie, de grădinărit şi de cioplit cu dalta numele decedaţilor pe morminte?, spune nea Marin pentru Antena3.ro.

Bătrânelul de 81 de ani nu-şi arată deloc vârsta, doar moral, prin înţelepciunea cu care vorbeşte. În rest, e sănătos şi vioi şi nici nu-i dai cât zice că are la capitolul ani. Care e secretul?

Olguţa, o fetiţă de 8 ani, a făcut minuni prima oară în 1912

?De când am ajuns să lucrez în cimitir şi de când am auzit că multă lume se roagă la mormintele sfinte şi că au reuşite datorită acestui aspect, am urmat şi eu zvonul şi am ajuns ca în ziua de azi să nu am nicio boală, nici eu şi nici soţia sau cei doi copii ai mei şi ca totul să fie bine?, începe nea Marinică povestea despre tradiţia mormintelor sfinte.

Totul datează din 1912, când o fetiţă pe nume Olguţa şi care avea 8 ani când a murit a fost înmormântată în Bellu Catolic. Mormântul era părăsit, iar după multe zeci de ani, o bătrână a venit la mormânt şi, deşi nu avea vreun grad de rudenie cu fetiţa, a aranjat mormântul şi venea zilnic să se roage la el, în memoria acelei fetiţe.



?După primul pas pe care bătrâna l-a făcut, lumea a început să se perinde pe la mormânt şi să se roage, pentru că circula zvonul că toţi cei care au venit aici au avut reuşite. Apoi, în 1982 a venit Miliţia şi a deshumat-o pe fetiţă, pentru că pelerinajul din cimitir, la mormântul fetei era prea mare şi Securitatea îi lua la întrebări pe toţi care veneau acolo şi care se rugau la mormânt. Mulţi veneau să se roage pentru împăcarea cu soţul sau soţia sau pentru că aveau anumite boli. Şi tuturor le-a fost bine după ce s-au rugat la mormântul Olguţei. Ştiu că o doamnă care s-a stabilit în America a venit în ţară şi i-a făcut Olguţei un mormânt din marmură, tocmai ca mulţumire a faptului că fetiţa i-a adus succese?, povesteşte bătrânul.

Şi în zilele noastre, tradiţia conform căreia Olguţa a ajutat multă lume care s-a rugat la mormântul ei continuă, iar oamenii vin în continuare la ea. Îşi aduc de acasă lumânări multe şi cutii cu chibrituri şi se roagă la morminte şi pun flori ori aprind lumânări.





O doamnă trecută de prima tinereţe sărută mormântul fetei şi aprinde o lumânare langă el.

?De când am auzit povestea cu cele nouă morminte sfinte, merg şi mă rog la fiecare. Am avut un proces în familie şi care s-a terminat cu bine, iar asta datorită faptului că ruga mea la acele morminte mi-a fost ascultată?, spune femeia pentru Antena3.ro. Se întoarce cu florile rămase în mână şi se îndreaptă spre alt itinerariu, respectiv spre mormântul Eroului Necunoscut, un monument înalt, realizat de către italieni, după cum zice nea Creangă.





?Acolo se roagă mai ales oamenii care nu şi-au cunoscut părinţii?, intervine el.

Un alt personaj misterios şi care a devenit sfânt în opiniile oamenilor este Episcopul Vasile Aftenie şi la înmormântarea căruia a asistat nea Marinică.

?Dacă o să mă înmormântezi într-un cimitir creştin, o să ai o mare bucurie?

?Se întâmpla în 1950, când doi civili, de la Securitate au venit cu sicriul în care se afla episcopul. De la poarta cimitirului am fost rugat să-l car până la groapă, împreună cu alţi lucrători din cimitir şi apoi a avut loc înmormântarea: fără cruce, fără preot. Abia la câteva zile a venit un preot să-i facă slujba, iar la 2 săptămâni a venit ordin de la Biserica Romano-Catolică să i se pună cruce, pe care scria doar A.V. 1950, adică iniţialele episcopului şi anul morţii?, detaliază nea Marinică Creangă pentru Antena3.ro.

Nea Creangă aflase ulterior despre episcop că a fost întemniţat la Jilava şi că acolo a şi murit. În închisoare avea un doctor care avea grijă de el şi care avea o fată invalidă, în vârstă de 6 ani, la vremea aceea. Iar înainte să moară, episcopul i-a spus medicului său că dacă o să-l înmormânteze într-un cimitir creştin, o să aibă o mare bucurie.



?După un an de la moartea episcopului a venit soţia doctorului care îl îngrijise la închisoare, însoţită de fata ei şi a medicului, care se afla în cărucior. S-au rugat amândouă la mormânt, i-au pus ulterior cruce din marmură, pe care au scris numele complet al episcopului, iar peste câţiva ani fata s-a făcut bine şi au plecat în străinătate?, zice nea Marinică povestea completă a mormântului devenit sfânt. ?De atunci, lumea se roagă mereu şi la acest mormânt şi toţi au avut reuşite, pentru că numărul persoanelor care au venit acolo s-a înmulţit?, adaugă nea Marin pentru Antena3.ro.



Şi legendarul nea Marinică însuşi se roagă la mormintele sfinte, ca soţia şi copii să-i fie sănătoşi.

?Am doi copii, de 54 şi 56 de ani, o fată şi un băiat şi un nepoţel de la băiat. Niciunul dintre noi nu a avut probleme, toţi suntem sănătoşi şi continui să mă rog la mormintele sacre de aici. Am avut o viaţă liniştită şi mereu mă rog la Dumnezeu să mă ajute?, concluzionează bătrânul pentru Antena3.ro.

Sunt oameni care vin să se roage la morminte chiar în timpul serviciului

Părintele Augustin Cadar, administratorul Cimitirului Bellu Catolic explică pentru Antena3.ro că îi invită pe oamenii care vin în cimitir să se roage la cinci morminte considerate sfinte, respectiv la cel al episcopului Aftenie, la Mormânul Necunoscut, la Cardinalul Hossu, la preoţii şi la maicile înmormântaţi la Bellu Catolic.
?Sunt oameni care pleacă în timpul serviciului şi care străbat tot Bucureştiul pentru a veni să se roage la morminte. Alţii, care vin din toată ţara. Toţi cei care se roagă lasă la mormintele respective acatiste, unde îşi scriu dorinţele. Marea parte dintre ei se roagă pentru binele lor, al familiei sau al celorlaţi ori să le fie bine în anumite domenii sau pe diverse planuri. Dar pentru a te ruga, trebuie să fii curat sufleteşte şi să ai şi tu astfel un mic aport?, detaliază Cadar pentru Antena3.ro.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: minuni rugaciuni
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close