Antena 3 CNN Actualitate S-a deschis cel mai mare parc solar din România. Centrala se află la Tulcea

S-a deschis cel mai mare parc solar din România. Centrala se află la Tulcea

S-a deschis cel mai mare parc solar din România. Centrala se află la Tulcea
Sursa foto: Foto: solarxion.com
de M.Z.    |    27 Noi 2012   •   23:43

Cel mai mare parc solar funcţional din România s-a deschis, marţi, în oraşul tulcean Isaccea, panourile fotovoltaice urmând să asigure consumul necesar pentru circa 4.700 de gospodării, informează Agerpres.

Lucrările de realizare a centralei fotovoltaice au început în urmă cu aproape trei luni, demersurile pentru punerea în practică a investiţiei demarând încă din luna mai a acestui an.

"Legislaţia a fost una dintre cele mai dificile probleme pe care întâmpinat-o până acum. Am mai făcut două parcuri eoliene în România, dar aici parcă a fost mai greu. Au fost multe probleme legate de legislaţie, dar nu aş vrea acum să spun una concretă", a declarat fondatorul RRa Parc, Emil Morariu.

Valoarea totală a investiţiei este de 1,3 milioane de euro, aceasta urmând să fie amortizată, potrivit sursei citate, în circa patru ani.

Parcul solar din oraşul Isaccea cuprinde 35.000 de module solare care acoperă o suprafaţă totală de 14 hectare, durata de viaţă a acestora fiind de 30 de ani.

"Pentru amplasarea panourilor solare nu s-a folosit beton, astfel că pilonii pot fi extraşi din pământ, iar intervenţia noastră este reversibilă", a subliniat directorul executiv, Klaus Gehrlicher.

Producţia anuală estimată a centralei fotovoltaice din Isaccea, care este funcţională, se ridică la 12.000 de MWh, în următoarea şedinţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmând să se emită şi licenţa pentru acest parc.

Parcul solar din Isaccea este prima investiţie de acest gen din judeţul Tulcea şi va avea circa 20 de angajaţi.



×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close