Antena 3 CNN Actualitate Când se decide situația salariului minim pe economie. Dezvăluiri de la negocierile sindicatelor cu guvernul

Când se decide situația salariului minim pe economie. Dezvăluiri de la negocierile sindicatelor cu guvernul

Când se decide situația salariului minim pe economie. Dezvăluiri de la negocierile sindicatelor cu guvernul
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Dec 2015   •   18:52

Situația salariului minim pe economie în 2016 ar trebui să fie decisă în ședința de Guvern de la finalul anului, care va avea loc după Consiliul Național Tripartit din 28 decembrie, a declarat, vineri, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", scrie Agerpres.

"Pe 28 decembrie urmează Consiliul Național Tripartit și pe 29 sau 30 ședința de Guvern care se va închide prin hotărârea de guvern cu salariul minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016", a spus Bogdan Hossu, după întâlnirea cu reprezentanții patronatelor și ai Ministerului Muncii.

Acesta a declarat că, în discuția de vineri avută cu reprezentanții patronatelor, aceștia au recunoscut că o majorare a salariului minim nu ar afecta locurile de muncă.

"S-a argumentat, s-au arătat datele potrivit cărora ceea ce solicităm este perfect valabil pentru că nu influențează nici numărul locurilor de muncă, nici numărul de operatori economici, inclusiv pentru întreprinderile mici. Cel puțin pe ultimii trei ani nu există nicio modificare. Inclusiv patronatul de la întreprinderi mici a recunoscut că de fapt ei plătesc salariul minim dar pe sub tejghea mai plătesc ceva în plus că altfel nu ar găsi forță de muncă", a afirmat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, concluziile ședinței de vineri au fost trei: că salariul minim pe economie ar trebui să fie de la 1 ianuarie 2016 1.200 de lei și există un consens pe această propunere cu condiția ca angajatorul să plătească aceleași taxe și impozite ca pentru 1.050 de lei. A doua variantă susținută de toate sindicatele și de o confederație patronală este ca salariul minim să fie 1.200 de lei 1 ianuarie 2016. A treia concluzie este că în ianuarie — februarie împreună toate cele trei părți trebuie să construiască un mecanism de construcție a salariului minim pe economie.

Bogdan Hossu a declarat că, de principiu, având în vedere motivările aduse de părți, ar trebui să fie aleasă prima variantă, respectiv majorarea la 1.200 de lei dar cu taxe și impozite ca pentru 1.050 de lei.

La începutul acestei săptămâni, Florian Costache, președintele Patronatului Național Român, a declarat că susține majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, cu condiția ca taxele și impozitele să fie plătite la salariul minim de 1.050 de lei iar majorarea să se ducă la angajat

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

 

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close