Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 4 metode simple pentru gestionarea fibromialgiei

4 metode simple pentru gestionarea fibromialgiei

Fibromialgia este un sindrom care se caracterizează prin durere difuză în tot organismul, asociată cu o stare de oboseală persistentă, tulburări de somn și anxietate. De altfel, mulți pacienți spun că durerea este mai severă și apare mai frecvent atunci când sunt supuși stresului.

4 metode simple pentru gestionarea fibromialgiei
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    10 Noi 2021   •   11:21

Se estimează că între 3% și 6% din populația globului suferă de această boală, iar vedete precum Lady Gaga, Morgan Freeman și Sinead O’Connor au vorbit deschis despre problema cu care se confruntă. Sindrom care nu este înțeles pe deplin, fibromialgia este incurabilă, tratamentele medicale vizând frecvent simptomele și nu cauzele. Iată câteva metode simple prin care poate fi gestionată fibromialgia, pentru îmbunătățirea calității vieții.

Ține cont de oboseala fizică

Starea de oboseală, de la cea mai ușoară la epuizare, este unul dintre cele mai comune simptome ale fibromialgiei și poate fi generală sau localizată într-o anumită zonă a musculaturii.

Starea de epuizare fizică poate să afecteze multe zone ale vieții, iar problema nu poate fi rezolvată doar prin odihnă. Mai multe studii au arătat că un stil de viață sedentar este asociat cu niveluri mai ridicate de oboseală la persoanele cu fibromialgie.

De aceea, se recomandă adaptarea activităților în funcție de aspectele care înrăutățesc starea de oboseală, dar și creșterea treptată a nivelului de activitate fizică. Indiferent că va dura mai multe luni pentru a ajunge la un nivel fizic superior, sportul trebuie să fie practicat. Un kinetoterapeut te poate ajuta să adopți un program pentru gestionarea anumitor simptome.

Totodată, mai multe studii au arătat că persoanele care suferă de fibromialgie au mai puține dureri după ședințele de yoga. Pe lângă exercițiile propriu-zise, care întăresc masa musculară, yoga ar trebui să includă meditație, stretching și exerciții de respirație, pentru o relaxare mai profundă.

Ia în considerare și oboseala mintală

Fibromialgia este o boală asociată frecvent cu depresia. Și în acest caz, un anumit nivel de activitate fizică, chiar și minim, poate fi util. Cu cât intensitatea și volumul de activitate fizică vor crește, cu atât pacientul se va simți mai bine din punct de vedere mintal. Sportul sporește încrederea de sine, îmbunătățește calitatea somnului și starea de spirit, reducând astfel semnificativ riscul de depresie, comparativ cu sedentarismul.

Fă screening pentru osteoporoză

Celulele osoase sunt în continuă formare pe tot parcursul vieții. Însă, atunci când nu sunt suficiente, densitatea osoasă scade, iar când deficitul ajunge la un anumit nivel, este diagnosticată osteoporoza. Mai multe studii au arătat că fibromialgia poate fi asociată cu un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, mai ales la nivelul vertebrelor inferioare ale coloanei.

Fenomenul poate fi explicat prin faptul că bolnavii tind, din cauza durerilor, să devină sedentari. Săriturile, joggingul și sporturile cu mingea, adică de impact, pot ajuta la stimularea producției de celule osoase. Activitățile fizice regulate mențin și starea de sănătate a mușchilor, contribuind astfel și la susținerea oaselor.

Fii atent la regimul alimentar

O dietă bogată în nutrienți poate oferi nivelul corespunzător de energie de care are nevoie pacientul suferind de fibromialgie. Un deficit de vitamina D poate agrava starea, deci dieta ar trebui să includă alimente precum uleiul din ficat de cod, peștele gras, ca heringul, sardinele, anșoa, somon, gălbiori, ouă și lactate, mai ales iaurt. De asemenea, este utilă eliminarea cofeinei din dietă, pentru că aceasta poate provoca anxietate și probleme de somn.

Mai multe studii au arătat că persoanele cu fibromialgie care consumă peste patru cești de cafea pe zi suferă de dureri mai mari.

Sportul și fibromialgia sunt compatibile

Toate persoanele care suferă de fibromialgie, indiferent de cât de grave sunt simptomele, trebuie să practice regulat exerciții fizice. În caz contrar, pot intra într-un cerc vicios: nu fac sport din cauza durerilor, însă, cu cât se mișcă mai puțin, cu atât suferința se agravează.

Sportul permite ameliorarea durerilor fizice, dar acționează și la nivel psihic, pentru că susține secreția endorfinelor, ce aduc o stare de bine și combat oboseala.

Este, deci, importantă practicarea activităților fizice de intensitate moderată sau medie. Mersul pe jos, minimum o jumătate de oră zilnic, aerobicul, gimnastica acvatică, înotul, joggingul, mersul pe bicicletă sunt sporturi benefice pentru persoanele care suferă de fibromialgie. Sfaturile unui specialist, precum kinetoterapeutul, te pot ajuta să pui la punct un program pentru activitățile fizice.

Să trăiești cu fibromialgie poate fi copleșitor, dar există mai multe metode simple la care poți apela, pentru a te bucura de o viață mai bună. Este important să găsești acele metode care funcționează pentru tine, pentru ameliorarea simptomelor și menținerea unui stil de viață aproape de normal.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close