Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Accidentul vascular cerebral poate apărea oricând. Mergeți imediat la doctor dacă aveți aceste simptome!

Accidentul vascular cerebral poate apărea oricând. Mergeți imediat la doctor dacă aveți aceste simptome!

Accidentul vascular cerebral poate apărea oricând. Mergeți imediat la doctor dacă aveți aceste simptome!
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    03 Apr 2019   •   19:11

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui accident vascular cerebral, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente.

"Simptomele accidentului cerebral vascular sunt multiple pentru că depinde unde apare, însă cele mai frecvente sunt următoarele: deficitul motor, scăderea forței într-un anumit segment al corpului, la o mână și un picior, la o mână, sau poate devia colțul gurii, adică pareza facială. Scăderea forței este un semn de alertă maximă. Alt semne e tulburarea de sensibilitate, adică nu mai simți pe jumătate de corp, de față, sau nu mai vezi în partea dreaptă sau stângă, apariția bruscă a unei vederi duble. Tulburarea de limbaj, dintr-o dată pacientul nu mai înțelege bine ce spui sau el nu se mai poate exprima bine”, a explicat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog, în cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc. 

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close