Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: "A început acest virus să reapară, iar boala dă forme cât se poate de severe"

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: "A început acest virus să reapară, iar boala dă forme cât se poate de severe"

După doi ani de pauză, un virus cunoscut a reapărut la noi în ţară. De când a început pandemia, ne-am protejat cu măşti şi toată lumea a fost mai atentă la igienă, însă acum starea de alertă s-a ridicat.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: "A început acest virus să reapară, iar boala dă forme cât se poate de severe"
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2022   •   15:04

Aşa se face că, în ultima perioadă, după o pauză de doi ani, la Timişoara au apărut primele cazuri de varicelă, iar medicul Adrian Streinu-Cercel a avertizat asupra acestui lucru.

"Au început celelalte virusuri să apară pe panoplia patologiei uzuale. (...) A apărut şi virusul varicelo-zosterian şi aşa se face că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus şi cei care sunt afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii, adultul tânăr. 

Vreau să aduc la cunoştinţă tuturor că există vaccin antivaricelos, care este foarte bun şi care trebuie făcut, pentru că varicela la adult dă forme cât se poate de severe, inclusiv pneumonie hemoragică. 

Şi în contextul actual de COVID să uneşti astfel două virusuri cu agresiune directă asupra plămânului nu este un lucru foarte bun", a atenţionat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeş" din Timişoara au anunţat recent o creştere a cazurilor de varicelă în judeţ, spunând că într-o săptămână au fost evaluaţi zilnic câte trei-patru pacienţi.

Din totalul bolnavilor, doi copii sunt internaţi, aflându-se sub supraveghere din cauza unor complicaţii.

Medicii spun că după doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiş, datorită măsurilor de protecţie anti-COVID, purtarea măştii şi izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienţilor cu varicelă ar putea creşte semnificativ.

Cunoscută ca o boală a copilăriei, varicela poate fi periculoasă dacă apare la adulţi. Dacă boala apare la adulţi vaccinaţi în copilărie, ea va avea o formă uşoară.

Care sunt sursele de infecţie ale varicelei

Varicela este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelozosterian, care se manifestă prin erupţie veziculară, apărută în valuri, însoţită de manifestări generale uşoare (febră, dureri de cap, dureri musculare, secreţii nazale), potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Ea este specifică perioadei copilăriei, însă poate afecta şi persoanele mature care nu s-au confruntat cu boala şi nici nu au fost imunizate prin vaccin.

Boala apare mai frecvent iarna şi la începutul primăverii.

Sursa de infecţie o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster care sunt infecţioşi prin secreţiile respiratorii superioare, dar şi prin secreţiile elementelor veziculare proaspete tegumentare şi prin cele ale leziunilor mucoaselor.

Contagiozitatea este foarte mare (peste 95%), în special în stadiul iniţial, durata perioadei de contagiune începând cu 1-2 zile înainte de apariţia erupţiei şi durează aproximativ 6 zile după ultimul val eruptiv.

Poarta de intrare a infecţiei este mucoasa nazofaringiană şi cea conjunctivală.

Perioada de incubaţie este de 14-16 zile, cu limite de 10-21 de zile. Perioada de incubaţie poate fi prelungită la pacienţii cu imunitate compromisă şi la aceia care au primit tratament postexpunere cu un produs care conţine anticorpi anti-varicelă.

Mod de transmitere a varicelei

Transmiterea se face pe cale respiratorie prin picături de secreţie nazofaringiană răspândite aerogen sau prin aerosoli contaminaţi cu secreţii de la nivelul veziculelor rupte sau mai rar prin obiecte proaspăt murdărite cu secreţii ale mucoaselor sau leziunilor tegumentare.

Crustele de varicelă nu sunt contagioase.

Deşi imunitatea după varicelă este de lungă durată, se admite că la unele persoane virusul poate persista ani în stare latentă în celulele nervoase, provocând la adulţi tabloul de herpes zoster.

Cum prevenim infectarea

Prevenirea bolii se face prin vaccinare cu vaccin varicelos viu atenuat.

Vaccinul se administrează atât copiilor începând de la vârsta de 9 luni cât şi adulţilor.

La copii cu vârsta începând de la 9 luni şi până la 12 ani inclusiv, se recomandă administrarea a două doze de vaccin, pentru a asigura protecţia optimă împotriva varicelei.

La adolescenţii cu vârsta peste 13 ani şi la adulţi se vor administra 2 doze de vaccin.

Administrarea celei de-a doua doze trebuie realizată la cel puţin 6 săptămâni după prima doză, dar în niciun caz la mai puţin de 4 săptămâni.

Imunitatea postvaccinală pare a fi de durată şi este, probabil, permanentă la majoritatea persoanelor vaccinate.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: "Masca ar trebui să fie obligatorie pentru următoarele 6-9 luni de zile"

Pandemia cu coronavirusul nu s-a încheiat, iar masca de protecţie ar trebui să fie "un accesoriu obligatoriu" pentru următoarele 6-9 luni, este de părere preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel.

"Trebuie să luăm aceste lucruri cu măsură şi să nu considerăm că pandemia s-a terminat. Nu s-a terminat. 

Ea îşi vede în continuare de treabă şi ca atare, după părerea mea, masca ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pentru următoarea perioadă de timp, pe care eu o definesc în momentul de faţă ca fiind de circa 6 luni, dacă nu chiar 9 luni de zile", a spus, joi, prof. dr. Streinu-Cercel.

×
Subiecte în articol: varicelă Adrian Streinu-Cercel
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close