Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Aerul condiţionat, între soluţie salvatoare şi probleme de sănătate. Medicii trag un semnal de alarmă

Aerul condiţionat, între soluţie salvatoare şi probleme de sănătate. Medicii trag un semnal de alarmă

Aparatele de aer condiționat sunt salvarea noastră în zilele caniculare, însă medicii trag un semnal de alarmă. Folosite în exces, ne creează probleme de sănătate. Mai mult, dacă nu curățăm la timp filtrele, acesta poate să transmită o bacterie periculoasă.

Aerul condiţionat, între soluţie salvatoare şi probleme de sănătate. Medicii trag un semnal de alarmă
de Florentina Lazăr    |    03 Aug 2021   •   15:24

Temperaturile de peste 40 de grade sunt mai ușor de suportat cu ajutorul aparatelor de aer condiționat.

Fie că sunt folosite la locul de muncă sau acasă, acestea sunt pornite non-stop în zilele caniculare.

Cu toate acestea, medicii recomandă să setăm temparatura aerului condiționat cu 10, cel mult 15 grade mai mică față de temperatura de afară. Altfel, am fi supuși șocului termic.

Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să vă răciţi maşina expusă în soare

"În cazul în care v-ați lăsat mașina în soare timp de cel puțin 30 de minute este recomandat prima oară să aerisții, apoi închideți geamurile și porniți aerul condițonat. Lăsați mașina să se răceasca timp de 5-10 minute, după care puteți să vă continuați drumul", a arătat Florentina Lazăr, reporter Antena 3.

Expunerea prelungită la aer condiționat ne poate provoca diverse afecțiuni respiratorii. Și sinusurile pot fi afectate.

"Infecţiile respiratorii acute, banalele rinofaringite, dar putem avea şi neplăcerea unei sinuzite, a unei faringite", a precizat Daciana Toma, medic de familie.

Cum trebuie să vă curăţaţi aerul condiţionat pentru a nu vă îmbolnăvi

Dacă nu sunt curățate de 2 ori pe an, aparatele de aer condiționat pot dezvolta bacterii, fungi și mucegai care se răspândesc în aerul din încăpere.

Oricine își poate curăța în propria locuință aparatul de aer condiționat. Trebuie doar să scoateți cele două filtre, să le puneți sub un jet de apă și să le montați la loc.

O a doua variantă o reprezintă apelarea la un specialist.

"Presupune curăţarea bateriei unitţii interioare cu soluţii speciale pentru aşa ceva, curăţarea condensatorului, verficări de presiuni, de etanşităţi", spune Sergiu Guler, director general firmă montaj aer condiționat.

Pentru a vă asigura că aerul condiționat doar vă răcorește și nu vă pune în peircol sănătatea mențineți temperatura camerei în jurul valorii de 25 de grade, păstrați o umiditate medie cuprinsă între 60% și 70% și nu depozitați niciodată lângă echipament substanțe chimice care se pot răspândi în meidul înconjurător.

×
Subiecte în articol: aer condiţoanat medici semnal de alarma
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close