Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Antidepresive inutile. Concluziile șocante ale unui studiu științific

Antidepresive inutile. Concluziile șocante ale unui studiu științific

Antidepresive inutile. Concluziile șocante ale unui studiu științific
Sursa foto: Foto: pixabay.com
09 Iun 2016   •   10:08

Majoritatea medicamentelor antidepresive sunt ineficiente și pot fi chiar periculoase în cazul copiilor sau adolescenților care suferă de depresii majore, conform unui studiu exhaustiv publicat joi în revista medicală britanică The Lancet, transmite AFP.

Realizat de un grup internațional de cercetători, acest studiu se bazează pe analizarea altor 34 de studii realizate pe mai mult de 5.000 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani și respectiv pe 14 medicamente antidepresive.

Un singur astfel de medicament s-a dovedit mai eficient, decât un simplu placebo, pentru a trata simptomele depresiei la copii și adolescenți, și anume fluoxetina, comercializat sub numele Prozac, conform rezultatelor studiului.

Fluoxetina este și mai bine tolerată de organism decât alte medicamente din categoria sa.

De cealaltă parte, nortriptilina a fost identificată ca cea mai puțin eficientă dintre cele 14 medicamente analizate, iar imipramina ca cea mai bine tolerată de organism.

Conform studiului, venlafaxina are cele mai grave efecte secundare, fiind asociată unui risc crescut de apariție a gândurilor care împing spre suicid.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close