Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Bacteria ucigașă care poate fi luată în timpul unui duș în camera de hotel. Mare atenție unde vă cazați

Bacteria ucigașă care poate fi luată în timpul unui duș în camera de hotel. Mare atenție unde vă cazați

Turiștii ar putea fi expuși riscului unei infecții bacteriene grave care poate duce la pneumonie și care pune viața în pericol.

Bacteria ucigașă care poate fi luată în timpul unui duș în camera de hotel. Mare atenție unde vă cazați
Sursa foto: China Photos/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mai 2022   •   10:09

Avertismentul vine după ce s-a descoperit că o femeie de 70 de ani din Marea Britanie a murit după ce a contractat infecția legionella sau boala legionarilor în timp ce se afla în vacanță în Republica Dominicană.

Femeia s-a îmbolnăvit în 2019. La scurt timp după ce a făcut duș în camera de hotel a ajuns la spital cu simptome violente de vărsături și diaree, apoi a făcut pneumonie, iar medicii nu au reușit să o salveze. Cauza deceseului a fost legată de bacteria legionella.

Oamenii de știință au descoperit că până la două treimi dintre hotelurile din destinații precum Grecia, Insulele Canare și Maroc riscă să răspândească infecția care se ascunde în apa stagnantă, scrie Daily Mail.

Pandemia, rol important în dezvoltarea bacteriei

Bacteriile legionella prosperă în clădirile mari cum ar fi hotelurile și blocurile de birouri unde crește în alimentarea cu apă, în special în zonele cu climă caldă, unde căldura le ajută să se reproducă.

Piscinele și unitățile de aer condiționat ruginite și murdare sunt locuri comune de contaminare, deoarece pot acumula apă caldă, stagnantă, care se dispersează sub formă de picături în aer, care sunt apoi inhalate.

Dar bacteriile pot pândi și în dușuri și robinete care nu au fost folosite de câteva zile. Acum, experții în microbiologie îi avertizează pe turiști să ia măsuri vitale pentru a se proteja împotriva riscului de infecție.

Acest lucru este deosebit de crucial după pandemie, deoarece unele stațiuni s-ar putea să fi deschis doar recent anumite camere de hotel. 

Cum ne putem feri de bacteria legionella

Specialiștii spun că în cazul în care ajungem într-o cameră de hotel unde apa nu a mai fost folosită de câteva zile, este bine să deschidem robinetele și să le lăsăm să curgă 5-10 minute. Apoi, cu gura și nasul acoperite, eventual ținându-ne respirația, mergem și închidem robinetele. Ieșim imediat și așteptăm cel puțin 30 de minute înainte de a folosi baia. Dacă baia are fereastră aceasta trebuie deschisă, iar dacă are extractor, acesta trebuie pornit.

Ghidurile de sănătate și siguranță spun că sursele de apă caldă trebuie menținute la minimum 50C, deoarece aceste bacterii nu pot supraviuețui la această temperatură. De asemenea, apa rece ar trebui să fie sub 20C pentru a opri reproducerea bacteriilor.

Hotelurile, centrele de agrement și clădirile mari trebuie să trateze în mod regulat apa cu substanțe chimice pentru a distruge coloniile de legionella. Însă studiile recente arată că mulți nu fac acest lucru.

×
Subiecte în articol: bacterie hotel infectie legionella
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close