Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un bărbat, căruia i-a fost scos un plămân "din greșeală", de medicii de la Marius Nasta, a câștigat în instanță despăgubiri de 150.000 de euro. Strategia de plată a spitalului

Un bărbat, căruia i-a fost scos un plămân "din greșeală", de medicii de la Marius Nasta, a câștigat în instanță despăgubiri de 150.000 de euro. Strategia de plată a spitalului

Teodor Mema este bărbatul căruia i-a fost scos un plămân de medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie, Marius Nasta, pe baza unor analize greșite. Omul s-a chinuit nouă ani în instanță pentru a obține despăgubiri și într-un final acesta are de primit 150.000 de euro de la spital.

Un bărbat, căruia i-a fost scos un plămân "din greșeală", de medicii de la Marius Nasta, a câștigat în instanță despăgubiri de 150.000 de euro. Strategia de plată a spitalului
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    23 Mai 2024   •   09:12

După o luptă de nouă ani în instanțe, Teodor Mema a obținut o decizie definitivă în procesul împotriva Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. În urma unei erori medicale grave, instanța a stabilit că spitalul este vinovat și trebuie să plătească despăgubiri morale de 150.000 de euro pentru malpraxis. Însă, spitalul susține că nu dispune de fondurile necesare pentru a efectua plata integrală.

În 2015, la vârsta de 59 de ani, Teodor Mema a fost operat la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București pentru un presupus cancer pulmonar.

Diagnosticul inițial, bazat pe o bronhoscopie efectuată de medicul Ruxandra Ulmeanu, a indicat prezența unor celule tumorale. Teodor Mema a fost sfătuit să efectueze și o biopsie la o clinică privată, care a arătat absența celulelor tumorale. Cu toate acestea, medicul Ioan Cordoș a decis să prioritizeze concluziile colegilor din cadrul institutului și să ignore rezultatele clinicii private, optând pentru o intervenție chirurgicală majoră.

În timpul operației, Ioan Cordoș a decis să extirpe întregul plămân stâng al bărbatului, o decizie care s-a dovedit a fi catastrofală. Analizele post-operatorii au arătat că pacientul nu suferea de cancer, ci de tuberculoză, o boală tratabilă cu antibiotice. Decizia chirurgului a lăsat pacientul cu o infirmitate permanentă, schimbându-i radical viața.

După operație, Teodor Mema a fost nevoit să se interneze din nou la Marius Nasta pentru tratamentul tuberculozei, unde a stat trei luni. Consecințele greșelii medicale au fost devastatoare: bărbatul a rămas cu un singur plămân și cu probleme grave de sănătate, inclusiv dificultăți de respirație și dureri constante.

În căutarea dreptății, Mema a dat în judecată atât spitalul, cât și medicul care l-a operat. Procesul, care a durat nouă ani, a culminat în noiembrie 2023 cu o decizie definitivă care obligă Institutul de Pneumoftiziologie să plătească despăgubiri de 150.000 de euro.

Dificultățile financiare ale spitalului

Deși hotărârea instanței este definitivă, spitalul susține că nu are fondurile necesare pentru a efectua plata integrală a despăgubirilor. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a declarat că o astfel de plată ar afecta bugetul pentru medicamente și materiale sanitare, esențiale pentru tratamentul pacienților.

"Nu avem fonduri. Am făcut o adresă către Minister, în speranța că vom găsi o soluție, și am informat familia”, a spus managerul spitalului. Ea a propus eșalonarea datoriei pe trei sau cinci ani, subliniind că prioritatea spitalului este asigurarea medicamentelor pentru pacienți, potrivit hotnews.ro.

×
Subiecte în articol: Marius Nasta despagubiri malpraxis
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
MAE a refuzat intrarea în țară a unei delegații de la Kremlin. Rusia amenință
x close